Psi s hrano pridobivajo pomemben vir energije: maščobe oziroma trigliceride

Psi s hrano pridobivajo pomemben vir energije: maščobe oziroma trigliceride (foto: SHUTTERSTOCK) SHUTTERSTOCK
Vir: Jana
3. 3. 2019

Ne predstavljajo le najpomembnejšega vira energije, hkrati so sestavni del celičnih membran in ključni člen pri absorbiranju topnih vitaminov, krepljenju imunskega sistema ter nadzorovanju hormonov.

Gre za skoncentrirano obliko energije, ki vašemu psu daje dvakrat večjo količino energije kot ogljikovi hidrati in proteini. Zlasti maščobe, ki se uporabljajo v hrani za pse, so lahko prebavljive in primarna hranila, ki jih telo uporablja za energijo. Sestavljajo jih gradniki, imenovani maščobne kisline, poimenovane pa so glede na kemijsko strukturo in medsebojne vezi. Nekatere nujno potrebne, ki jih telo ne more proizvesti samo, so poznane kot esencialne maščobne kisline.

Pes za učinkovito delovanje potrebuje nasičene in nenasičene maščobe, ki jih preprosto, brez poznavanja kemijskih formul, ločimo po agregatnem stanju pri sobni temperaturi. Nasičene maščobe so živalskega izvora in pri omenjenem pogoju trdne (na primer maslo), nenasičene pa so rastlinskega izvora in tekoče (na primer večina vrst olj – olja oreščkov, semenska in rastlinska).

Nasičene so sicer poglaviten, bogat vir energije, vendar jih zaradi sposobnosti človeškega telesa (mi smo jih namreč sposobni tvoriti sami) ne umeščamo med esencialne, v nasprotju z nenasičenimi, ki jih moramo zaužiti s hrano. Delimo jih v dve skupini: maščobne kisline omega 3 in omega 6.

Potrebna je ustrezna kombinacija

Maščobe imajo mnogo pomembnih funkcij. Ne le, da priskrbijo energijo, potrebne so za optimalno delovanje telesa, nadzirajo tudi celice, živčni in mišični sistem. So pomembne komponente v telesni produkciji hormonov za reprodukcijo in tistih, ki preprečujejo vnetja. Ravno zato je ravnovesje med omega maščobnimi kislinami 3 in omega 6 nujno potrebno – namreč, omega 6 vzpodbujajo vnetja, medtem ko jih omega 3 zmanjšujejo.

Ustrezna kombinacija tudi znižuje krvni tlak, preprečuje nastajanje krvnih strdkov, celo blaži bolečine, blagodejno vpliva na živčevje, v telesu vzdržuje ustrezno raven holesterola, vode in sladkorja v krvi, nazadnje pa vpliva tudi na sposobnost možganov (večajo sposobnost učenja) in nasploh izboljšujejo razpoloženje. Telesu pomagajo absorbirati določene vitamine (A, D, E, K), s katerimi vzdržujejo svetlečo dlako. Ni pa vsaka maščoba dobra za vašega psa – vir, kvaliteta in količina morajo biti skrbno odmerjeni, ko izbirate ustrezno hrano za vašega kosmatinca.

Dieta, ki zagotavlja med 10 in 14 procenti maščob (za zdrave, odrasle živali) je najboljša za vzdrževanje zdravja. Težave nastanejo, ko pes v svoje telo vnese več maščob, kot jih je sposoben pokuriti. Kadar pa je vsebnost prenizka, pride do suhe, srbeče in nesijoče dlake, naprednejši simptomi so oslabljen imunski sistem, diabetes in težave s srcem. Prehrana, ki pripomore k vzdrževanju ravnovesja, so ribe skuše in sardine (z visoko vsebnostjo mineralov), ki se prehranjujejo s fitoplanktonom. K prehrani je tudi varno dodajati kokosovo olje, hranljivo, hladno stiskano konopljino ter laneno olje.

Besedilo: Neja Drozg // Fotografija: Shutterstock

Priporočamo