Psihologija: Ene oči in trije načini gledanja

Psihologija: Ene oči in trije načini gledanja (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
3. 9. 2017

Verjetno je eno izmed prvih večjih razočaranj za nas spoznanje, ki se ga naučimo o svetu, da vsi ne vidijo sveta na način, kot ga mi sami. Ste kdaj sami v sebi potarnali: »On(a) me ne razume, zares ne ve, kaj doživljam!«

Takšne izjave samo potrjujejo, kako pomembno v naših osebnih odnosih je, da ima druga oseba sposobnost vživljanja v naše občutke. Da bi popolnoma razumeli neko situacijo, potrebujemo različne perspektive, zorne kote, podobno kot pri gledanju nekega predmeta, kjer je pomembno, da ga vidimo tridimenzionalno, in tako o njem dobimo pravo sliko. Na splošno velja, da čim več možnosti imamo v življenju, bolj lahko nadziramo, kako bomo živeli, imamo tudi več osebne svobode.

Ena možnost pravzaprav ni možnost, prisiljeni smo v nekaj. Dve možnosti ustvarita dilemo, za katero izmed njiju se odločiti. Potrebujemo tri možnosti ali več, da imamo moč in izberemo tisto, kar si želimo. Tudi v komunikaciji in v vsakdanjih odnosih z drugimi ima oseba, ki lahko izbira med največ rešitvami in ima največ prožnosti v vedenju, tudi največ nadzora nad situacijo.

Pomen zaznavanja z različnih perspektiv

Antropolog Gregory Batson je bil eden izmed prvih, ki je v svojih delih predstavil koncept trojnega opisa sveta, način zaznave, s katerim lahko opišemo vse izkušnje. Predstavil je tri zaznavne načine, ki so osnova za spreminjanje perspektive. To pomeni, da način, kako gledamo na stvari, določa, kaj vidimo, oziroma zorni kot, s katerega nekaj opazujemo, obarva naš pogled. Vsak zaznavni način nam omogoča različno opisovanje resničnosti. Obstajajo trije osnovni zaznavni načini, ki jih uporabljamo.

Tehnika spreminjanje perspektive nam omogoča, da se premikamo med tremi zaznavnimi položaji: jaz, v drugem, opazovalec. Ko jih začnemo zavestno uporabljati, začnemo situacijo videvati s številnih zornih kotov. Opazujemo in doživljamo lahko situacijo iz sebe, z odmikom, v položaju opazovalca, lahko dobimo veliko sliko ali pa se postavimo v kožo drugega in poskušamo zaznati, kaj doživlja. Ne obstaja 'pravilna' perspektiva v določeni situaciji, razumevanje si pridobimo z uporabo vseh treh perspektiv. To je hkrati odličen način preverjanja naše objektivnosti, s spreminjanjem perspektive lažje ugotovimo, kako to vidijo drugi, in najdemo boljši način, kako z njimi komunicirati. To velja tako za zasebne kot tudi za poslovne odnose, še posebno v konfliktnih situacijah je zelo koristno, da lahko vidite, slišite in občutite stvari na način, kot to počne nasprotna stran.

Prvi zaznavni položaj: jaz

V prvem položaju smo v svojem lastnem telesu, opazujemo skozi svoje oči in stvari vidimo s svojega zornega kota.

To je zaznavni položaj, ko smo s pozornostjo v sebi, ko razmišljamo, zelo jasno občutimo čustvena stanja in zaznavamo telesne občutke, ko se počutimo najbolj žive. Je položaj, v katerem najbolj intenzivno doživljamo in čutimo ne glede na to, ali so čustva pozitivna ali negativna. Prvi položaj je tam, od koder izhaja vse, kar imamo radi, kar si želimo in o čemer sanjamo, mesto naših fantazij, predstav. To je lahko mesto, v katerem se odlično počutimo v svoji koži, skrbimo za lastne potrebe in načrtujemo svojo prihodnost.

Obstaja pa tudi druga, temna plat prvega zaznavnega položaja, to je pogosto mesto, v katerem lahko obtičimo z obilo slabih občutkov, kjer smo ujeti v zaznavi negativnih občutkov, iz katerih ne vidimo rešitve. Ta položaj se v svoji negativni obliki kaže kot mesto, ki daje osnovo za sebičnost, in kjer se ukvarjamo samo s seboj in nas prav nič ne briga za druge. Smo v svojem svetu, svoji resničnosti in ne vidimo načina, da bi to lahko preverili. V tem zaznavnem položaju smo ujeti v svoje negativne fanatazije ali pa svoje občutke projiciramo na druge.

Da bi okrepili sposobnost zavzemanja prvega položaja:

  • Vprašajte se, kaj je tisto, kar si zares želite?
  • Vprašajte se, kaj je tisto, kar je za vas pomembno?
  • Ustvarite navado, da pozorno opažate tisto, kar čutite in mislite.

Drugi zaznavni položaj: v drugem

Biti v drugem zaznavnem položaju pomeni, da smo se postavili na mesto nekoga drugega, tako da smo si predstavljali, kako bi bilo, če bi bili on(a), in da vse opazujemo skozi njegove oči.

Drugi zaznavni položaj je sposobnost, da se poistovetimo z drugo osebo. Pomeni, da se znamo postaviti v njihovo kožo. Predstavljamo si, da vstopimo v telo drugega, vidimo skozi oči te osebe, slišimo, kar ona sliši, in začenjamo čutiti, kako je dejansko biti nekdo drug. Vprašamo se, kakšni smo videti, slišati in kakšne občutke dobivamo z zornega kota druge osebe. V tem zaznavnem položaju razvijamo sposobnost izkusiti empatijo.

Biti sposoben zavzeti drugi zaznavni položaj pomeni dobro osnovo za empatijo in skrb za druge. Pomeni, da znamo zaznati potrebe drugih in znamo poskrbeti zanje. Značilnost zaznavnega položaja biti v drugem je, da nam daje veliko fleksibilnosti in s tem moč v situacijah, ko smo v pleteni v konflikt z drugimi. Iz tega položaja lahko ocenimo, kako se drugi počutijo glede naše komunikacije in vedenja. Ta položaj je zelo dober način za vzpostavitev poglobjenega stika z drugo osebo, ki dobi občutek, da jo zares razumemo.

Da bi okrepili sposobnost zavzemanja drugega položaja:

  • Začnite se zanimati za druge osebe. Postavite si vprašanja, kot so: kako je to, ko si ... (določena oseba), kako bi se počutil v njegovi koži, kaj bi moralo biti zame resnično, da bi se obnašal tako kot se on(a).
  • Vstopite v njihovo telo: poskusite uporabiti njihovo fiziologijo (držo, izraz na obrazu, tipične kretnje) in način vedenja, hitrost govora itd.
  • Zamislite si, da ste prejemnik lastnih besed in vedenja. Če vam ne ugaja tisto, kar sprejemate, kaj bi morali spremeniti?

Tretji zaznavni položaj: opazovalec

Tretji položaj zajema zorni kot zainteresiranega opazovalca dogodkov, v katere ste vpleteni, kot da ste npr. ptica na nebu in tako lahko objektivnejše ocenjujete situacijo s tega zornega kota.

Značilnost tretjega položaja je, da svet doživljate z zunanjega vidika, kot da ste povsem neodvisni opazovalec, kar ponuja odmik od celotnega dogodka ali pogovora. V tretjem položaju postanete neodvisni opazovalec, sebe in druge ste sposobni opazovati z oddaljenosti in tako ste se umaknili intenzivnemu občutenju čustev, ki jih morda lahko čutite v prvem položaju. Pogosto se zavzame tako, da se v mislih v balonu dignemo nad situacijo, v kateri smo bili, in od tam iz oddaljenosti zvedavo opazujemo sebe in druge.

Tretji položaj nam omogoča delovati s pozicije objektivnosti. V svoji najboljši različici je to položaj, kamor se vedno lahko umaknemo, sestopimo s stresnega 'življenjskega vrtiljaka' in v miru ocenimo, kaj storiti. V tretjem zaznavnem položaju lahko dobimo dostop do svojega 'notranjega modreca', tako da nam to omogoči negovanje odnosa s samim seboj. Kot posledica tega boste lahko opogumili tisti del svojega jaza iz prvega položaja, ki se morda še bori ali je poškodovan od preteklih travmatičnih izkušenj, in mu svetovali.

Čim se prestavite v tretji položaj, se bodo slabe stvari zdele manj slabe, zato ker jih boste videli drugače in zato ker boste našli druge poti, da jih razumete. Tretji položaj je mesto, na katerem lahko združite različne poglede vpletenih ali različne informacije, da bi lažje razumeli neko situacijo, kar spominja na združevanje delov sestavljanke. Za zavzemanje tretjega položaja moramo biti v stanju notranje moči, kar pogosto pomeni imeti samokontrolo v določenih stresnih položajih. Pomeni, da se tako obvladamo v različnih negativnih čustvenih stanjih, da zmoremo odmik v položaj, ko mirno opazujemo dogodke.

Da bi okrepili sposobnost zavzemanja tretjega položaja:

Začnite razmišljati bolj sistematično. Poglejte bolj celostno na sistem, katerega del ste tudi sami, ne glede na to, ali gre za vašo partnersko zvezo, vašo družino ali celo vaše delavno okolje. S te odmaknjene točke si postavite naslednja vprašanja:

  • Kaj se dogaja med temi osebami?
  • Kako bi na to gledal nekdo, ki ni vpleten?
  • Kaj posebno bode v oči s tem načinom obnašanja?

Uporaba zaznavnih položajev

Načrtno uporabljati zaznavne položaje pomeni povečati zavedanje, oziroma da smo pridobili moč izbirati med tistim, kar običajno počnemo avtomatično, impulzivno, in tistim, kar si želimo. Vsak od nas je spreten v uporabi vsaj enega izmed treh položajev, ki mu običajno dajemo prednost pred drugimi, vendar so vsi trije enako pomembni.

Prava veščina pa je, da se znamo lahkotno gibati med vsemi tremi zaznavnimi položaji in jih znamo enakomerno uporabljati. Izogibati se moramo ekstremni uporabi samo enega položaja, kar nam prinese vrsto težav. Pretirana uporaba ali ujetost v prvem položaju pogosto pripelje do egoizma, narcisoidnosti, oseba misli samo nase. Če nekdo nenehno tiči v tretjem položaju opazovalca, postane še najbolj podoben robotu, za takšne osebe pravimo, da so hladne, ker ne kažejo čustvenih odzivov. Vztrajanje v drugem položaju naredi osebo podložno zunanjim vplivom in imamo občutek, da takšen človek nima svoje osebnosti in se samo prilagaja drugim.

Ena najboljših kombinacij je, da znate v življenju, takrat ko želite uživati v določeni izkušnji, vstopiti v prvi položaj in intenzivno, polno z vsemi čutili občutiti dogodek. In nasprotno, v primeru problemske negativne situacije znate vstopiti v tretji položaj opazovalca, kar vam omogoča s trezno glavo najti rešitev in vam prihrani veliko stresa in težav. Razlike, ki jih vidimo, ko gledamo svet na različne načine, naredijo svet okoli nas pestrejši, nam pa dajo večjo možnost izbire in osebne svobode v življenju.

Besedilo: Igor Gregorc

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri