Psihološki triki, s katerimi je mogoče obvladati še tako hude napade jeze in besa!

Psihološki triki, s katerimi je mogoče obvladati še tako hude napade jeze in besa! (foto: profimedia) profimedia
27. 7. 2021

Predstavljajte si, da ste tik pred tem, da izgubite nadzor nad svojimi čustvi in naredite nekaj, za kar veste, da boste obžalovali. Dovolj dobro se poznate, da veste, da vas od besnega izpada ali jokavega čustvenega zloma loči le še trenutek.

Marc Brackett, direktor centra za čustveno inteligenco na Yale, ima za seboj že 25 let raziskovanja čustvenih odzivov pri ljudeh, v več kot 2000 šolah v ZDA in po svetu pa je kot psiholog, predavatelj in svetovalec s pridom uspel integrirati programe učenja obvladovanja čustev. V svoji knjigi 'Permission to Feel' uspe strokovni in laični javnosti predstaviti psihološko orodje, ki so ga sposobni razumeti in uporabiti že otroci.

Strategijo za obvladovanje močnih čustvenih stanj je poimenoval Meta-Moment, ki temelji na učenjih Brackettove kolegice s centra in psihoanalitičarke Robin Stern.

Bistvo metode je enostavno. Naučiti se moramo stopiti na zavoro in se upreti čustveni ugrabitvi.

»V trenutkih besa zaradi zamere ali hude prizadetosti v razočaranju ljudje nismo sposobni situacijo videti racionalno in z dovolj potrebne širine. Zato je nujno, da najprej znižamo notranjo čustveno temperaturo in upočasnimo svojo reaktivnost. Tako si bomo ’kupili’ nekaj časa, da ponovno vzpostavimo racionalno misel.«

Se sliši znano?

Preberite si vse o metodi obvladovanja močnih čustvenih stanja po metodi Marca Bracketta na povezavi:

Priporočamo