Radiohead in Bon Jovi med nominiranci za sprejem v Dvorano slavnih rock'n'rolla

8. 10. 2017 | Vir: STA
Deli
Radiohead in Bon Jovi med nominiranci za sprejem v Dvorano slavnih rock'n'rolla (foto: profimedia)
profimedia

Znanih je 19 glasbenih imen, ki se potegujejo za vstop v Dvorano slavnih rock'n'rolla (Rock and Roll Hall of Fame) v Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio. Na seznamu sta med drugim britanski skupini Radiohead in Depeche Mode ter ameriški Bon Jovi in Rage Against the Machine. Kdo izmed njih bo sprejet med velikane rock'n'rola, bo znano decembra.

Kot našteva revija Rolling Stone, so med nominiranci še Judas Priest, Kate Bush, The Cars, Dire Straits, Eurythmics, J. Geils Band, LL Cool J, MC5, The Meters, The Moody Blues, Rufus Featuring Chaka Khan, Nina Simone, Sister Rosetta Tharpe, Link Wray in The Zombies.

Pogoj za sprejem v Dvorno slavnih rock'n'rola je, da je glasbenik ali zasedba svoj prvi album izdala pred najmanj 25 leti. Nekateri glasbeniki so bili že nominirani, že petič je denimo nominirana J. Geils Band, prvič pa so se na seznamu pojavili Kate Bush, Dire Straits, Eurythmics, Judas Priest, The Moody Blues, Radiohead, Rage Against The Machine, Nina Simone in Sister Rosetta Tharpe. To so torej tisti, ki so prvi album izdali leta 1992 ali prej.

Že šesto leto zapored lahko navdušenci za svoje priljubljene glasbenike in zasedbe glasujejo na spletnem mestu RockHall.com, za kar imajo čas do 5. decembra. Med top petimi glasbenimi ustvarjalci, kot jih bodo izbrali oboževalci, bo skupina več kot 900 umetnikov, glasbenih zgodovinarjev in poznavalcev glasbene industrije izbrala najboljšega in mu dodala še lasten izbor. Končni seznam bodo razglasili decembra, uradna slovesnost pa bo v Clevelandu 14. aprila.

Lani aprila so bile v dvorano slavnih rock'n'rolla sprejete skupine Electric Light Orchestra (ELO), Journey, Pearl Jam in Yes ter raper Tupac Shakur in folk pevka Joan Baez.