Rajski filipinski otok Boracay bo pol leta zaprt za turiste

Rajski filipinski otok Boracay bo pol leta zaprt za turiste (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
5. 4. 2018

Tamkajšnje oblasti namreč skrbi, da se zaradi prevelikega navala in kršenja zakonodaje turistična točka s sanjskimi belimi plažami spreminja v "greznico". Otok bo turistom prepovedan od 26. aprila dalje.

Boracay je v našem narodu znan kot raj in začasno zaprtje naj bi zagotovilo, da bodo to izkusile tudi prihodnje generacije," je poudaril tiskovni predstavnik predsednika Rodriga Duterteja Harry Roque. Odločitev bo sicer močno prizadela na tisoče ljudi, ki na Boracayju živijo od turizma. Otok vsako leto sprejme dva milijona gostov in filipinskemu gospodarstvu prinese okoli milijardo dolarjev prihodkov.

Oblasti  prstom kažejo na hotele in restavracije

Strokovnjake bega tudi dejstvo, da je odločitev v neskladju s predhodnimi potezami filipinske vlade. Ta je pred kratkim na otoku napovedala gradnjo 500 milijonov dolarjev vredne igralnice in turističnega resorta. Februarja je Duterte okoli 500 hotelov, restavracij in drugih podjetij na Boracayju obtožil, da v morje izpuščajo odplake in ga spreminjajo v "greznico". Po navedbah okoljskega ministrstva 195 podjetij ter 4000 prebivalcev ni priključenih na kanalizacijsko omrežje.

Zgradili naj bi kanalizacijski sistem

Oblasti tako nameravajo do šestmesečno zaprtje otoka izkoristiti za dodatno izgradnjo kanalizacijskega sistema, rušenje stavb, postavljenih na mokriščih, in tožbe proti uradnikom in poslovnežem, ki so kršili zakon. Uveljavljanja prepovedi se bodo filipinske oblasti lotile s trdo roko, zagrozile so tudi z vojaki. "Izdali bomo smernice, kako turistom preprečiti pot, začenši v lukah," je napovedal Epimaco Densing z notranjega ministrstva. Na Boracayju je zaposlenih 17.000 ljudi, tam dela tudi 11.000 gradbenih delavcev.

Spomnimo: na tem rajskem otoku se je pred kratkim poročila tudi naša plesna koreografinja Natka Geržina - v spodnjem članku preberite, kako je potekala poroka in kakšen je ta rajsi otok:

Priporočamo