Rak postaja v Sloveniji in po svetu čedalje pogostejši

Rak postaja v Sloveniji in po svetu čedalje pogostejši (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
17. 3. 2018

Marec je mednarodni mesec ozaveščanja o raku na debelem črevesu in danki, ki smo ga pred natanko desetimi leti začeli obeleževati na pobudo evropskega združenja EuropaColon.

Združenje, v katerem je ta hip več kot 40 članic, med njimi tudi Slovenija, si ves ta čas prizadeva izboljšati razmere na področju obravnave raka na debelem črevesu in danki, od lani pa tudi na področju vseh preostalih vrst raka na prebavilih, zlasti raka na trebušni slinavki. Geslo letošnjega meseca je Čas je za spremembo.

Rak postaja v Sloveniji in v svetu vse pogostejši

Njegova pogostnost je vse večja. Vsako leto na novo zboli več kot 14 tisoč ljudi, približno polovica izmed novih primerov jih umre. Več kot tri tisoč bolnikov zboli za eno od vrst raka na prebavilih, med katerimi z dobrimi 1.500 primeri na leto prednjači prav rak na debelem črevesu in danki. Dejstvo je, da se je to število po zaslugi presejalnega programa Svit, s katerim odkrivamo predrakave in rakave spremembe na debelem črevesu in danki, prvič v zgodovini zmanjšalo (za pribl. 200 primerov na leto)!

Dodatna dobrobit Svita je tudi vse več vrst raka, odkritih v zgodnejših stadijih, ko je še možna ozdravitev, zdravljenje je krajše, za bolnika lažje, za državo cenejše, bolniki pa se po končanem zdravljenju lahko vrnejo v stare tirnice. Medtem ko je bilo še pred desetimi leti ob diagnozi kar dobrih 80 odstotkov bolnikov odkritih v napredovalih stadijih, se je ta odstotek zdaj spustil na okoli 50 odstotkov. Dodatne prednosti presejalnega programa (nadaljnje zmanjševanje števila novih bolnikov, izboljševanje preživetja in zniževanje umrljivosti) v prihodnje lahko pričakujemo ob pogoju, da se bodo vabljeni ljudje (v starosti med 50 in 74 leti) v čim večjem številu odzivali v program. Zaželeni prag odzivnosti je 70 odstotkov ali več. Žal temu cilju sledijo le ženske, pri moških pa je stanje še vedno nezadostno, saj se odzove le dobra polovica vabljenih moških.

Dobra novica je, da je Slovenija ena tistih držav, ki ima še vedno dostop do vseh trenutno registriranih zdravil v svetu, kar našim bolnikom omogoča najsodobnejše zdravljenje.

Bodite pozorni na spremembe v telesu

V slovenskem združenje EuropaColon spodbujajo ljudi, naj bodo pozorni zlasti na kakršnekoli daljše spremembe počutja, slabost, bruhanje, svetlo blato in zelo temen urin, bolečine v žlički ali v hrbtu, nepojasnjeno izgubo teže, tiho nastalo zlatenico, pojav sladkorne bolezni po 50. letu ob sicer normalni telesni teži. Če pri sebi opazite opisane znake, ki trajajo 14 dni ali več, težave pa se stopnjujejo, pojdite k osebnemu zdravniku.

Besedilo: Mina Jereb // fotografije: Shutterstock, PR-gradivo