Razbijamo stereotipe: Ne samo ženske, TUDI moški si želijo biti želeni in oboževani!

Razbijamo stereotipe: Ne samo ženske, TUDI moški si želijo biti želeni in oboževani! (foto: profimedia) profimedia
14. 10. 2020

Dolgo je veljalo, da so moški osvajalci, ki imajo na voljo vsa sredstva, da v ženska zbudijo zanimanje. Oni so delali, me smo čakale in preštevale, kdaj bo dovolj, da popustimo pod težo daril in osvajalskih akcij.

Popularna kultura je šla tem stereotipom še kako na roke.

Z rockovskih odrov so moški ženskam v sedemdesetih letih preteklega stoletja jasno in glasno sporočali, da si jih želijo. Odkrito in drzno so opevali, kaj vse lahko ženskam nudijo na najbolj poželjiv možen način. Njihovo poslanstvo je bilo častiti, oboževati in nenehno zapeljevati. Bili so plenilci, vsemogočneži, ki bi storili vse, da bi si jih ženske želele. Klasične filmske pripovedi so te zgodbe še podprle. V filmskih klasikah je bilo moč videti, kako moški na vse možne načine izvedejo vse mogoče trike (in v ljubezni je bilo dovoljeno skoraj vse), da bi dobili žensko. Osvajali so jih s čokolado, nakitom in rožami, njihov glavni namen pa je bil: zlesti v ženska srca in postelje.

No, to so bila sedemdeseta.

Najbolj sveže raziskave pa ta trend spreminjajo.

Zdaj si moški želijo biti zaželeni. Več kot polovica vprašanih si ne želi osvajalskih pohodov v neznano, na slepo, želijo si, da pokažemo zanimanje, še več: željo ali poželenje po njih. Skoraj polovica si želi, da bi bile njihove partnerice (raziskava je zajela le heteroseksualne moške) pobudnice akcije. Radi bi bili objekt želja, plen naših akcij. Če jim tega ne pokažemo, se jim ne zdi več vredno truda, da bi nas na slepo osvajajo. Utrujeni lovci?

Med 30-imi moškimi, starimi med 30 in 65 let, je kar 73 odstotkov takšnih, ki potrebujejo prepričljivo čutiti in videti, da si jih res želimo. Ne zanima jih, da bi se zdeli seksi in privlačni vsem po vrsti. Želijo si le, da bi si me želele prav njega in ne kogarkoli drugega. Njihove želje lahko strnemo v tri prevladujoče ugotovitve:

  • Pohvalite njihov izgled in prezenco. Obožujejo komplimente.
  • Bodite odkrite, aktivne in inovativne pri zapeljevanju.
  • Bodite pobudnice erotike.

Moški v raziskavi so spregovorili o drobnih primerih dobrih praks.

Gospod star nad 60 let je bil navdušen nad gospo, ki mu je sredi trgovine dala droben kompliment. Ker ga že dolgo nihče ni pohvalil, je bil v trenutku raznežen. Mlajšemu je bilo všeč, da je zadržana sovrstnica ravno njemu odkrito namignila, da lahko samo on poteši njene želje.

Skratka, ne gre vedno za velike osvajalske akcije, temveč šteje že vsak mali namig. Šteje odkrita želja, da si želimo prav njega.