Razburljive in duhovite knjižne novosti, ki bodo navdušile najstnike!

Razburljive in duhovite knjižne novosti, ki bodo navdušile najstnike! (foto: profimedia) profimedia
15. 10. 2019

Pri Mladinski knjigi so te dni izšla nova mladinska dela v zbirkah Sinji galeb in Odisej. Mlajše najstnike bo navdušilo nadaljevanje knjige Vafljevih srčkov norveške pisateljice Marie Parr, nekoliko starejše mladostnike pa bosta k branju pritegnili napeta knjiga Nenavadni primer navadne muhe s slabo karmo slovenske pisateljice Mateje Mahnič in izjemno duhovit roman #3špehbombe večkrat nagrajene francoske pisateljice Clementine Beauvais.

Knjižne novosti v nadaljevanju na kratko predstavljamo …

Golmanka in morje

Pri Mladinski knjigi je v zbirki Sinji galeb izšlo še eno duhovito delo priljubljene norveške pisateljice Marie Parr, ki se je pred časom že mudila na obisku v Sloveniji za časa tukajšnjega knjižnega sejma.

golmankaGolmanka in morje je nadaljevanje avtoričine knjige Vafljevi srčki.

Zgodba se nadaljuje tri leta pozneje v taisti Razbiti Matildi. Lena in Trile sta zdaj stara dvanajst let, stvari pa so temu primerno postale malce bolj komplicirane. Življenje z živahno in trmasto Leno ostaja še naprej razburljivo, Trile pa poskuša ugotoviti, kako ohraniti prijateljstvo.

V ospredju duhovitega nadaljevanja priljubljene zgodbe sta tokrat postavljeni dve dekleti, ki sta zelo samosvoji in kljubovalni, pa vendarle hkrati tudi pogumni in čuteči.

Novo knjigo priljubljene norveške pisateljice tudi odlikuje strašna dramatičnost, nebrzdan humor in slastne jezikovne vragolije (v izvrstnem prevodu Darka Čudna)!

Založnik o knjigi Golmanka in morje:

  • »Tri leta kasneje je, Lena in Trile sta stara dvanajst let. V mesto prispe nov trener nogometa in nad Lenino vratarsko kariero se zgrinjajo črni oblaki. Trile se medtem ubada s tem, kako bi naredil vtis na novo sošolko. Dedek je spet na morju in se nadeja največjega ulova vseh časov, obenem pa se poskuša otresti skrbi zaradi staranja. Kot je pričakovati, življenje z Leno ni nič kaj manj razburljivo, kot je bilo, in Trile poskuša ugotoviti, kako ohraniti prijateljstvo. Bralce bodo prav gotovo znova osvojile napete pustolovščine in domačnost čudaške druščine. Pozor! Na tobogan solz in smeha se odpravljate na lastno odgovornost.«

Nenavadni primer navadne muhe s slabo karmo

muhaV zbirki Sinji galeb je izšla še ena zanimiva knjiga za mladostnike: Nenavadni primer navadne muhe s slabo karmo, ki jo je napisala pravnica, pisateljica, publicistka in kreativna direktorica Mateja Mahnič.

Ta iskriv roman, poln nenavadnih preobratov in dogodivščin neverjetno brihtne Karin je hkrati tudi njeno prvo delo za mlade bralke in bralce.

O vsebini knjige Nenavadni primer navadne muhe s slabo karmo:

  • Karin je bistra in zvedava punca. Rada gleda filme, pleše in med drugim skrbi za to, da oče, s katerim živita sama, zaužije vsaj minimalno količino zdrave hrane. Oče je po poklicu detektiv in vsak dan spremlja dogajanje v naročnikovem fitnesu. Ko naročnika nekega dne zadene kap v njegovi lastni savni, se izkaže, da to ni nobeno naključje, in razpletati se začne klobčič med seboj povezanih niti, v katere se je nehote in mimogrede zaplete tudi Karin …

#špehbombe

špehbombePri Mladinski knjigi je v zbirki Odisej izšel še prevod duhovitega modernega romana za najstnike: #Špehbombe Clémentine Beauvais.

Tudi v knjigi francoske pisateljice in prevajalke v glavnih vlogah nastopajo najstnice, natančneje: #3špehbombe.

  • »Izglasovali so jih za grde račke šole Marie Darrieussecq, one pa so razprle krila in poletele! Smer: Pariz. Astrid Blomvall, Hakima Idriss in Mireille Laplance, zmagovalke kontroverznega ’tekmovanja za naj špehbombo’, so odrinile na pot proti prestolnici, ki obeta epske razsežnosti, saj jo bodo opravile … s kolesom. Odhod: danes, 8. julija, zjutraj. Predviden prihod: 14. julija.«

... torej natančno takrat, ko v Elizejski palači poteka vrtna zabava!

Vsaka ima svoj razlog, zakaj se mora pojaviti tam ob natanko tem času. Odločitev je torej padla in tri špehbombe se odpravijo na razburljivo kolesarsko popotovanje do Pariza, ki jim prinese nenadejano slavo in dragocena spoznanja o sebi, družbi in svetu, ki jih obdaja.

Večkrat nagrajeni roman odlikuje inteligenten, humoren in navdihujoč način pripovedovanja o prijateljstvu, strpnosti in pogumu.

knjige