Razgibana usoda izgubljenih, ukradenih in prodanih Nobelovih nagrad

Razgibana usoda izgubljenih, ukradenih in prodanih Nobelovih nagrad (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
30. 9. 2018

Nobelove nagrade, ki jih bodo razglasili prihodnji teden, je včasih lažje izgubiti, kot pa jih osvojiti, kažejo izkušnje preteklih prejemnikov te prestižne nagrade. V času druge svetovne vojne so tako dve zlati medalji, ki jih prejme nagrajenec, raztopili, nekatere so bile ukradene, druge pa prodane na dražbi.

Ko so nacisti aprila 1940 vdrli na Dansko, so se na tamkajšnjem inštitutu Nielsa Bohra za teoretično fiziko zbali za dve medalji, ki sta jih tam iz varnostnih razlogov shranila prejemnika nagrade za fiziko iz let 1914 in 1925, Nemca Max von Laue in James Frank, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V času nemškega nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja je bil namreč "skoraj smrtni greh", če so Nemci poslali zlato iz države, je zapisal madžarski kemik George de Hevesy, ki je tedaj delal na inštitutu. Lauejevo ime je bilo tudi vgravirano v medaljo, tako da bi ga lahko nemške oblasti izsledile, čakala pa bi ga huda kazen.

De Hevesy, ki je Nobelovo nagrado leta 1943 prejel tudi sam, se je tako odločil, da bo medalji iz 23-karatnega zlata raztopil v kislini aqua regia oziroma zlatotopka. Po vojni je iz tega zlata znova naredil medalji, ki so jih nemškima znanstvenikoma podelili leta 1952.

Z nacisti pa je povezana zgodba še ene Nobelove nagrade. Norveški pisatelj Knut Hamsun je namreč svojo medaljo za Nagrado za književnost leta 1943 dal nacističnemu ministru za propagando Josephu Goebbelsu. Kaj se je zgodilo z njo, ni znano.

Večkrat pa so v humanitarne namere, zaradi sporov o dediščini ali drugih razlogov medaljo prodali na dražbi. Leta 2014 je ameriški znanstvenik James Watson svojo medaljo prodal za 3,5 milijona evrov. Kupec mu jo je sicer kasneje vrnil. Leta 2008 pa so medaljo za Nobelovo nagrado za mir, ki jo je leta 1926 prejel francoski politik Aristide Briand, prodali za borih 12.200 evrov. Kupil jo je muzej v mestu Saint-Nazaire, iz katerega pa so jo leta 2015 ukradli in jo še vedno iščejo. Podobno se je zgodilo še z nekaj drugimi nagradami. Nekatere so našli, drugih ne.

Decembra 1999 pa je v hotelu izbruhnila prava panika, saj je izginila nagrada za mir, ki jo je pred tem prejela nevladna organizacija Zdravniki brez meja. Izkazalo se je, da so medaljo vzeli francoski člani organizacije, da bi se v klubih pohvalili pred dekleti. Medalja je bila tako že naslednji dan spet na svojem prostoru. So pa bili na njej odtisi zob.