Raziskava: Pametnejši ljudje so bolj nagnjeni k duševnim boleznim

26. 11. 2017
Deli
Raziskava: Pametnejši ljudje so bolj nagnjeni k duševnim boleznim (foto: Profimedia)
Profimedia

Angleški igralec, voditelj in pisatelj Stephen Fry je eden od vodilnih v humanitarnem društvu za mentalno zdravje Mind (Um). Leta 2006 so zdravniki ugotovili, da trpi za bipolarno motnjo.

Nova raziskava je pokazala, da so inteligentni ljudje bolj nagnjeni k duševnim boleznim. V raziskavo je bilo vključenih 3715 članov društva MENSA, v katerem je minimalni pogoj za članstvo inteligenčni kvocient 130.

Rezultati so razkrili, da se genialci bolj pogosto soočajo s tako imenovanimi »hiperobčutljivimi« možgani. To pomeni, da so njihovi možgani bolj dovzetni za vse, kar se dogaja v okolju, zaradi česar je živčni sistem bolj odziven. Reakcijo sprožijo raznovrstni dejavniki, na seznamu pa se najde skorajda vse od hrupa do rahle kritike na njihov račun. Naj bo kateri koli sprožilec že, posledice so enake: stres in druge neprijetne tegobe.

»Nedolžna pripomba na račun obleke ali nenaraven zvok lahko sproži blag, kronični stres, na katerega se odzove celotno telo. Nenehno aktiven simpatični živčni sistem reagira z bojem, begom ali otrplostjo, kar sproži niz imunskih sprememb v telesu. Možgani posledično spreminjajo obnašanje, razpoloženje in delovanje človeka,« je razložila soavtorica študije dr. Nicole Tetreault.

Raziskovalci so člane združenja MENSA podrobno izprašali o njihovi razpoloženjski sliki ter morebitnih mentalnih težavah, vključno z anksioznostjo (tesnobo), hiperkinetičnim sindromom (gre za motnja aktivnosti in pozornosti) in avtizmom. Zbrane podatke so primerjali s povprečnimi Američani in prišli do zanimivih sklepov.

Povzela jih je soavtorica raziskave Audrey Kinase Kolb: »Če že visoka inteligenca sama po sebi ne bi pomenila tveganja, tako trditev kaže primerjava med povprečneži in genialci. Študija je potrdila, da je so bolj ogroženi inteligentni ljudje. Primer: med povprečno populacijo Američanov je deset odstotkov obolelih zaradi anksioznosti, med geniji jih je dvakrat več. Številke kažejo, da je možnost za tesnobo, hiperkinetični sindrom in avtizem pri Američanih z visokim inteligenčnim kvocientom dvakrat do štirikrat večji kot pri povprečnežih.«

Rezultate raziskave so objavili v reviji za znanost, zdravje in medicino Science Direct.