Za demenco še nimamo zdravila, imamo pa vse daljši seznam dejavnikov, ki lahko vplivajo na tveganje – med njimi so telesna vadba, prehrana, uživanje alkohola, družabni krog, celo to, kako poslušate glasbo – zdaj pa lahko mednje dodamo še uživanje sira.
V raziskavi, ki jo je naročilo japonsko živilsko podjetje Meiji Co., so raziskovalci na Japonskem analizirali podatke 7.914 ljudi, starih 65 let ali več. Polovica je poročala, da jedo sir vsaj enkrat na teden, druga polovica pa, da ga sploh ne jedo.
Spremljali so jih 3 leta
Zdravje teh udeležencev so spremljali tri leta. V skupini, ki je jedla sir, je 134 ljudi razvilo demenco (3,4 odstotka); med tistimi, ki sira niso uživali, jih je demenco razvilo 176 (4,5 odstotka). To je razlika približno 10 do 11 dodatnih primerov na 1.000 ljudi.
Čeprav to ni velika razlika in kaže zgolj na povezavo, ne pa na vzročno-posledično zvezo, se izsledki pridružujejo že znanemu o prehrani in demenci – ter o tem, kako so prehranske navade povezane s telesnim in duševnim zdravjem nasploh.
"Ti izsledki so skladni s predhodnimi opazovalnimi dokazi, ki povezujejo uživanje mlečnih izdelkov s kognitivnim zdravjem," v objavljenem prispevku piše Seungwon Jeong, raziskovalec geriatrije na univerzi Niimi na Japonskem, skupaj s sodelavci.
"Čeprav je učinek na posameznika skromen, bi lahko na ravni celotnega prebivalstva, zlasti v državah [kot je Japonska] z nizkim uživanjem sira, takšne razlike pomembno prispevale k strategijam za preprečevanje demence."
Raziskovalci so upoštevali več dejavnikov, ki lahko vplivajo na tveganje za demenco, vključno s starostjo, spolom, izobrazbo in prihodki.
Našli statistično pomembne povezave
V sekundarni analizi so upoštevali tudi zdravo prehranjevanje: ljudje, ki niso uživali sira, so imeli na splošno manj zdravo prehrano, kar bi lahko vplivalo na opaženo povezavo. V tej analizi je bila povezava šibkejša, vendar še vedno statistično pomembna.
Z drugimi besedami: zdi se, da je v siru nekaj posebnega, kar lahko pomaga preprečevati razvoj demence, poleg dobro znanih pozitivnih učinkov, ki jih ima uravnotežena prehrana. Raziskovalci tega vidika sicer niso preučevali neposredno, a pretekle študije nudijo nekaj namigov, kaj bi se lahko dogajalo.
Sir na primer vsebuje hranila, ki so znana po svojem pozitivnem vplivu na zdravje možganov, vključno z vitaminom K. Prav tako je bogat z zdravju koristnimi bakterijami za črevesje, številne predhodne raziskave pa so že našle povezavo med zdravjem črevesja in demenco.
Obstajajo tudi močni dokazi, da so fermentirani mlečni izdelki, kot je sir, dobri za srce, srčno-žilno zdravje pa že dolgo velja za pomemben dejavnik tveganja za demenco. Kot običajno pri demenci je verjetno prisotnih več različnih dejavnikov, ki delujejo skupaj.
"Čeprav ta študija ni vključevala biomarkerjev ali mehanističnih ocen, lahko več hranilnih lastnosti sira ponudi verjetno razlago za opaženo povezavo," pišejo raziskovalci.
S staranjem prebivalstva več demence
Demenca je bila s strani Združenih narodov razglašena za ključno prednostno nalogo na področju javnega zdravja, ocenjuje pa se, da trenutno z njo živi vsaj 50 milijonov ljudi po vsem svetu. Število bo verjetno naraščalo, ko se prebivalstvo stara, kar je še posebej pereč problem na Japonskem, kjer so raziskavo izvedli.
Statistika sicer ni dovolj močna, da bi lahko rekli, da bo redni prigrizek s sirom zanesljivo preprečil demenco, vendar nakazuje, da bi lahko pomagal. Raziskovalci želijo svoje delo nadaljevati, da bi izvedeli več.
"Potrebne so nadaljnje raziskave, da bi pojasnili odnose med odmerki, vrste sira in temeljne mehanizme," pišejo raziskovalci.
Vir: Science Alert
Preberite si tudi: Tinitus je povezan s to ključno telesno funkcijo, a še ne vedo kako