Raziskava: So plešasti moški bolj privlačni?

Raziskava: So plešasti moški bolj privlačni? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 6. 2017

Večina moških brez las bi se strinjala s trditvijo, da je plešavost seksi. Večina moških, ki imajo lase, pa bi rekla, da bi raje obdržali lase kot pa postali plešasti. V tem primeru torej obstaja resni odklon. Raziskave pa so dokazale, da ima plešavost številne družbene prednosti.

Težko bi zanikali dejstvo, da je fizični videz v današnji družbi zelo pomemben. Videz lahko vpliva na našo kariero, na to, s kom se družimo, s kom se bomo poročili in na splošno lahko vpliva na to, kako uspešni smo. Večina ljudi druge ocenjuje na podlagi njihovega videza. Na primer: na splošno velja, da so ljudje z majhnimi očmi in tankimi ustnicami dominantni, medtem ko so ljudje z velikimi očmi in polnimi ustnicami bolj podložni.

Raziskave so pokazale, da fizično privlačnim posameznikom pripisujemo celo paleto lepih lastnosti, kar ne preseneča. Prav tako privlačen videz odpre marsikatera vrata. Po raziskavah sodeč se privlačnim ljudem pripisuje tudi zanesljivost, pripravljenost na trdo delo, drugi so prepričani, da so srečnejši v življenju in zato posledično dosegajo večje uspehe.

Plešavost ali opazno pomanjkanje las že tradicionalno povezujemo z nezaželenimi lastnostmi (šibkost, impotenca in podobno), po drugi plati pa moške, ki si obrijejo glavo, zgodovinsko povezujemo s spolno vzdržnostjo, to dejanje pa naj bi še veljalo za "simbolno kastracijo." Resnica je, da si veliko moški raje obrije glavo, preden bi postali plešasti. Dandanes plešavost povezujemo s slabo samozavestjo, starostjo in celo depresijo. Zato ne preseneča dejstvo, da na svetovni ravni moški porabijo 3,5 milijarde dolarjev za prikrivanje plešavosti oziroma povrnitev (nadomeščanje) izgubljenih las.

Prednosti plešavosti

Po raziskavah sodeč pa obstajajo tudi dobre plati plešavosti. Raziskovalci so sodelujoče v raziskavi (tako moške kot ženske) prosili, naj ocenijo fotografije plešastih moških in moških z gostimi lasmi po sledečih lastnostih: dominanca, prijetnost, njihova starost. Plešastim moškim so pripisali kakšno leto starosti več, zdeli so se jim malce bolj prijetni in zelo dominantni. Raziskovalci so ugotovili, da plešavost zelo vpliva na dojemanje drugih ljudi.

V drugi raziskavi so eno skupino udeležencev prosili, naj ocenijo moške, ki imajo lase, drugo pa, naj ocenijo plešaste moške - a šlo je za slike istih moških, samo da so jim z digitalno obdelavo fotografij odstranili lase. Kako so ocenili plešaste moške?

  • za 13 odstotkov bolj dominantne
  • za 6 odstotkov bolj zaupanja vredne
  • za 10 odstotkov bolj možate
  • za 13 odstotkov močnejše
  • za skoraj štiri leta starejše

Raziskovalci so hoteli še ugotoviti, ali bodo ti rezultati ostali isti, če sodelujočim v raziskavi moške opišejo z besedami, ne pokažejo pa jim slik. Prosili so jih za primerjavo med plešastimi moškimi in tistimi moškimi, ki sicer imajo lase, a so tanki in jih postopoma izgubljajo. Tudi tokrat so ugotovili, da plešaste moške ocenjujejo kot dominantnejše, bolj možate, močnejše, imeli pa naj bi tudi boljše vodstvene sposobnosti. Moški z redkimi lasmi so se odrezali dosti slabše kot plešasti in tisti z gostimi lasmi.

Sporočilo raziskave je jasno: dragi moški, če postajate plešasti, sprejmite to dejstvo. Po raziskavah sodeč vam to zna biti celo v prid.

Povzeto po psychologytoday.com