Raziskovalci opozarjajo, da je rečna voda po vsem svetu polna antibiotikov

Raziskovalci opozarjajo, da je rečna voda po vsem svetu polna antibiotikov (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
1. 6. 2019

Reke po vsem svetu so onesnažene z antibiotiki, katerih koncentracija v nekaterih primerih tristokrat presega še sprejemljivo, kažejo izsledki raziskave, predstavljene na srečanju okoljevarstvenikov v Helsinkih v začetku tedna. Med najpogosteje najdenimi antibiotiki je bil ciprofloksacin, ki se med drugim uporablja za zdravljenje okužb sečil.

Znanstveniki so raziskavo opravili na podlagi 711 vzorcev, odvzetih v rekah v 72 državah, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Kot so opozorili, je prisotnost antibiotikov v vodi problematična ne le zaradi vpliva na favno, temveč tudi zaradi razvoja odpornosti na to vrsto zdravil.

"Rezultati bi nam morali odpreti oči, saj jasno kažejo na široko onesnaženost rek po vsem svetu z antibiotiki," je poudaril raziskovalec na okoljskem inštitutu v Yorku Alistair Boxall, ki je sodeloval pri izvedbi raziskave.

Najpogostejši način, na katerega antibiotiki pridejo v reke, je prek odpadnih voda, saj del zdravilnih učinkovin po zaužitju izločimo iz telesa. Problematično je tudi metanje zdravil v odtoke.

Po nekaterih raziskavah bi se lahko količina zdravil, ki se znajdejo v odpadnih vodah, do leta 2050 povečala za dve tretjini. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri