Raziskovalci razkrili: Zakaj se nekateri pari radi strastno poljubljajo v javnosti?

Raziskovalci razkrili: Zakaj se nekateri pari radi strastno poljubljajo v javnosti? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 10. 2017

Sodobna družba ima do poljubljanja v javnosti zelo deljena mnenja. Nekateri pari si bodo globoko naklonjenost brez sramu pokazali sredi glavnega mestnega trga, pri drugih pa v javnosti nikoli ne boste videli niti poljubčka. 

Znanstveniki potrebo po izkazovanju ljubezni v javnosti opisujejo s terminom PDA (Public Display of Affection – javno izkazovanje čustev). Javno izkazovanje čustev sicer ni ključno v vsakem razmerju, zelo pomembno pa je, da sta partnerja med seboj PDA kompatibilna.

Psiholog Cooper Lawrence pojasni: »Če se vaš partner / partnerica v javnosti ne želi držati za roke ali vas poljubiti, vi pa čutite veliko potrebo, da vam naklonjenost dokaže tudi pred drugimi ljudmi, potem nista PDA kompatibilna. V tem primeru dobro premislite o vaših potrebah in prihodnosti zveze. Na začetku se boste sicer lahko sprijaznili s tem, da je vaš partner pač drugačen, vendar če se vam ne bo vsaj malo prilagodil, se vam bodo o razmerju prej ali slej pojavili dvomi, vprašanja in pomanjkanje zaupanja.«

Zakaj se nekateri ljudje radi »crkljajo« v javnosti?

V študiji, objavljeni v Journal of Sex Research, so raziskovalci ugotavljali, zakaj imajo določeni ljudje tako visok PDA. Sodelovalo je 155 žensk in 194 moških študentov in izpolnjevali so vprašalnik, ki je meril njihova stališča do javnega izkazovanja čustev. Vprašanja so se nanašala predvsem na »mečkanje« oziroma strastno poljubljanje pred drugimi.

Kaj so ugotovili? Čeprav večina vprašanih ne čuti potrebe po dokazovanju ljubezni v javnosti, se je 32 odstotkov žensk in 37 odstotkov moških opredelilo, da bi to naredili, če bi bilo potrebno.

Raziskovalci so na podlagi zbranih podatkov ugotovili tudi nekaj precej fascinantnih razlogov za poljubljanje v družbi. 55 odstotkov žensk si v javnosti želi poljubov svojega princa zato, da bi izzvale ljubosumje pri drugih ljudeh, za 34 odstotkov anketirank je to potrjevanje odnosa, 30 odstotkov pa se z javnim izkazovanjem čustev želi dokazati in izboljšati svojo podobo v družbi.

Pri moških je stvar drugačna. Več kot polovica bi jih svojo drago pred drugimi objelo iz samopromocijskih razlogov. 38 odstotkov je takih, ki bi s tem dejanjem želeli samo dokazati, da se tudi oni lahko javno »razkazujejo«, le 20 odstotkov pa jih želi pokazati odnos. 

Sicer naj bi za ženske veljalo, da raje izkazujejo ljubezen v javnosti kot moški, a so raziskovalci  prišli do še enega šokantnega spoznanja. Skoraj polovica vprašanih žensk meni, da visoka raven PDA negativno vpliva na njihov ugled v družbi, medtem ko po mnenju 57 odstotkov moških javno izkazovanje čustev poveličuje njihovo ime.

Pobudniki študije na tem mestu opozarjajo, da je ta neskladnost posledica poudarjanja razlik med spoloma, ki se kažejo v problematičnih sistemih kulturnih prepričanj, kot npr. zmerjanje žensk, prelaganje krivde na ženske in dvojni spolni standardi. Zaključujejo, da naj se torej ženska nikar ne počuti osramočena, če si včasih želi, da bi ji moški pred celim svetom pokazal, kako rad jo ima. Sramotno je v resnici dejstvo, da so v družbi spolni predsodki še vedno tako prisotni.

Povzeto po: Women's health

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri