Razkrili so 20 najbolj osovraženih ameriških podjetij

Razkrili so 20 najbolj osovraženih ameriških podjetij (foto: Profimedia) Profimedia
5. 2. 2018

Pri USA Today so z analizo novic ter odzivom publike in zaposlenih sestavili seznam 20 najbolj osovraženih podjetij v ZDA. Na seznamu tudi Facebook, Electronic Arts in NFL.

Piarovske napake, škandali, zamere potrošnikov, pa tudi seksualne zlorabe so v lanskem letu dodobra premešale odnose javnosti do marsikaterega ameriškega podjetja. Pri USA Today so tako z metodologijo, ki je vključevala analizo novic preteklega leta, anketiranjem potrošnikov po ameriškem indeksu potrošniškega zadovoljstva in odzivi zaposlenih v omenjenih podjetjih sestavili seznam, na katerem se je znašlo 20 najbolj osovraženih podjetij v ZDA.

Celoten seznam si lahko ogledate na tej povezavi.

Med podjetji, ki so verjetno poznana marsikomu tudi v Sloveniji, se je na 20. mestu znašla recimo produkcijska hiša The Weinstein Company, seveda zaradi očitnih posledic razkritja seksualnih nadlegovanj Harveya Weinsteina

Na seznamu sta tudi dva letalska prevoznika, United Airlines na 19. mestu in Spirit Airlines na 7. mestu. United Airlines se je lansko leto v medijih pojavljal zaradi potnika, ki so ga na silo odstranili z njegovega sedeža, ker naj bi bilo na let prijavljenih preveč potnikov. Posnetek grobe odstranitve je postal viralen, delnice United Airlines pa so v dnevih po incidentu padle za 4%.

Na 18. mestu se je znašel vsem dobro znani Facebook, predvsem zaradi vloge v predsedniški kampanji v letu 2016 in pomoči pri širnjenju lažnih novic in oglasov. 

14. mesto najbolj osovraženih podjetij v ZDA zaseda Uber. Leto 2017 je bilo za Uber zelo slabo leto. Najprej jih je doletel esej nekdanje Uber sodelavke, ki je objavila, da je delovna kultura v podjetju prežeta s seksizmom in seksualnim nadlegovanjem, le mesec kasneje pa je na spletu zaokrožil posnetek predsednika podjetja Travisa Kalanicka, ki se prepira z Uber voznikom. Poleg tega se je Uber v preteklem letu boril s številnimi tožbami. V prvi polovici leta 2017 je tako iz uprave podjetja Uber izstopilo kar 13 članov, med drugim tudi Travis Kalanick.

Tule pa je 5 najbolj osovraženih podjetij v ZDA:

  • 5. Electronic Arts

Electronic Arts, krajše EA, je najmočnejše podjetje za izdelavo video iger, ki obratuje že desetletja. Na tržišču dominirajo s številnimi uspešnimi franšizami: The Sims, Battlefield, Need for Speed in številnimi športnimi naslovi, kot sta Madden in FIFA. Z zadnjimi izidi se je EA še kako zameril igralcem, saj so pričeli številne dele video iger zapirati za plačljive zidove ali visoke zahteve po igralnih urah, vrhunec njihove politike pa se je razkril z mikro plačili v igri Star Wars Battlefront II. Odzivi igralcev so bili tako glasni, da je studio EA za začasno izklopil vse plačilne storitve v igri.

  • 4. Univerza v Phoenixu

Ja, celo univerza se je znašla na tem seznamu. Univerza v Phoenixu je verjetno eden najbolj znanih profitnih kolidžev v državi. V zadnjih letih je ustanova podvržena številnim preiskavam zaradi njihovega agresivnega rekturiranja novih študentov, oglaševanja in vprašljivih praks financiranja. Po raziskavi podjetja Glassdoor, naj bi le 32% zaposlenih v univerzi v Phoenixu predlagalo prijatelju, da se prijavi za delo v tej ustanovi.

  • 3. NFL

Več kot dve desetletji so pri NFL potrebovali, da so le priznali povezavo med poškodbami glave med igranjem ameriškega nogometa in dolgotrajnimi posledicami na možgane. Javnost so dodatno razjezili z vedno pogostejšo politizacijo v času tekmovalnih sezon. Incident s klečanjem med igranjem ameriške himne (trend, ki ga je leta 2016 pričel igralec Colin Kaepernick v želji po osveščanju o rasnih neenakostih v ZDA), ki ga je septembra 2017 obsodil tudi predsednik Trump, pa je bil za mnoge preveč kontroverzen in je zato še bolj razdelil javnost. Sledil je občuten upad gledalcev in obiskovalcev tekem.

  • 2. Fox Entertainment Group

Škadal z Billom O'Reillyjem, nekdaj voditeljem ene najbolj gledanih TV-oddaj, je razkril poravnave številnih obsodb o seksualnem nadlegovanju. Poravnav je bilo v višini 13 milijonov dolarjev, obenem pa se ukinili tudi samo oddajo. V 2016 je zaradi podobnih kršitev odstopil tudi Roger Ailes, predsednik Fox News.

  • 1. Equifax

Agencija za sporočanje plačilne discipline potrošnikov je bila lansko leto tarča hekerjev, ki so v enem največjih računalniških vdorov pokradli podatke vozniških izkaznic, zavarovalnih podatkov in rojstnih podatkov o več kot 145 milijonov Američanov in jih s tem izpostavili tveganju kraje identitete. A bolj kot sam vdor, je ljudi razjezil posledični odziv podjetja - vdor so javnosti razkrili šele mesec in pol kasneje, potrošnike pa so prisilili k podpisu izjave, da podjetja ne bodo tožili, če se odkrije, da so bile njihove informacije zlorabljene.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri