7 neresničnih mitov o razmerjih: Preverite, kateri so!

7 neresničnih mitov o razmerjih: Preverite, kateri so! (foto: Profimedia) Profimedia
7. 10. 2021

Obstajajo miti, preko katerih ocenjujemo svoja razmerja. Je to dobra zamisel? Preveliko zanašanje na uveljavljena prepričanja lahko povzroči več škode kot koristi. Tudi v razmerjih.

Ko spoznamo posebno osebo, s katero se počutimo prijetno in si želimo poglobiti odnos z njo, se marsikdo kar podzavestno začne spraševati: "Kdaj naj razkrijem svoja čustva? Kdaj je primeren trenutek za prvi seks?" in podobno. Ker je vsako razmerje edinstveno, ima tudi svoja edinstvena pravila. Zato razkrivamo mite o razmerjih, ki se jim je bolje izogniti.

1. Dobro razmerje je tako, v katero ni treba vložiti preveč truda

To ni res. Ljubezen ni barka, ki mirno plove po morju, zanjo se je treba truditi in jo negovati. Razmerje se bo razvijalo samo v primeru, če mu posvetite dovolj pozornosti in vanj vložite trud. Tudi najtrdnejša razmerja doživijo preizkušnje, zato je pomembno, da jih znate premagovati. To je pravi test odnosa. A trud mora biti obojestranski. Če se vi trudite, druga plat pa ne, se raje vprašajte, ali je vse skupaj vredno vašega časa.

2. Če nekoga ljubiš, poznaš njegove potrebe in čustva

Programirani smo tako, da verjamemo, da nas bo ljubljena oseba znala osrečiti. Resnica je precej drugačna: naša sorodna duša ne more brati misli. Komunikacija je bistvenega pomena v razmerju. Partner nas ne more osrečiti, če mu ne povemo, kaj nas osrečuje. Zato je treba izraziti in opisati svoja čustva. Strast pride spontano, zato trpimo, ko zapademo v rutino in nam je vse znano že v naprej. Nikar ne potlačite strasti - malce se potrudite in presenetite partnerja. To bo okrepilo in obogatilo vaš odnos.

3. Otrok bo okrepil razmerje

Mit, ki lahko zares ogrozi zvezo. Pari velikokrat mislijo, da bo otrok dodatno okrepil ali izboljšal razmerje, v resnici pa so številne raziskave pokazale, da se bo sreča v odnosu z vsakim otrokom zmanjševala.

Dejstvo je, da otroci razmerje otežijo, saj prinesejo veliko stresa in novih izzivov, med drugim tudi manj časa za partnerja, da bi lahko gradila razmerje ali se pogovorila. Ob rojstvu otroka pridejo v ospredje bolj praktične težave, kot so npr. finančne obremenitve in nega novorojenčka, kar popolnoma spremeni dinamiko razmerja.

Če sta partnerja zaskrbljena, da je njuno razmerje krhko, otrok torej ni "rešitelj odnosa", ampak lahko pripelje celo do razveze.

4. Ljubosumje je pokazatelj prave ljubezni

Tudi to ne drži! Ljudje, ki mislijo, da je ljubosumje znak popolne ljubezni, slepijo sami sebe. Ljubosumje je pogosto znak, da se partner sooča z nizko samozavestjo in negtovostmi. Ljubosumen partner mora s težavami razčistiti čim prej, saj bi v nasprotnem primeru lahko uničil zvezo. Ker se jubosumje pogosto pojavi brez tehtnega razloga, lahko partner, ki je žrtev ljubosumja, prekine razmerje.

Ne poskušajte narediti svojega partnerja ljubosumnega! To pogosto delajo ženske, saj se s tem dokazujejo in samopotrjujejo, moškim pa je tako obnašanje nadležno in jim daje znak, da razmerje ni vredno nadaljevanja.

5. Prepiri uničujejo zvezo

Prepiri so v bistvu znak zdravega razmerja, saj so velikokrat edini način, da se partnerja o problemu zares in odkrito pogovorita. Ključ za vsako uspešno razmerje je komunikacija, ki pomaga pri reševanju vprašanj in nejasnosti in omogoča, da partnerja težav ne zadružujeta v sebi.

6. Če vas partner zares ljubi, se bo spremenil

Če od partnerja pričakujete, da bo zaradi vas v življene vpeljal drastične spremembe, da bi vas osrečil, potem znova premislite o svojih zahtevah. Spremembe so seveda običajne, vendar morajo biti obojestranske, mit, da se bo samo ena oseba čudežno spremenila in postala druga oseba, je namreč zelo nepravičen in sebičen.

Za izboljšane odnosa je izjemnega pomena, da se med seboj dobro (s)poznata in skupaj delata pozitivne sprememe.

7. Terapije so samo za pare v težavah

Terapija velja za zadnji način reševanja zvez, ampak tudi to prepričanje ni pravilno. Če je zveza na robu propada, je namreč malo možnosti, da bo terapija pomagala in rešila razmerje. Na terapevta za pare bi bilo bolje gledati kot na zdravnika, ki ga je priporočljivo obiskati nekajkrat letno. Na ta način lahko lažje odpravite težave, ki so se mogoče pojavile v zadnjem času, namesto da rešujete že več let stare negotovosti, ki ste jih dolgo držali v sebi.

Na terapijo bi bilo potrebno gledati kot na del razmerja in ne kot na zadnji zasilni izhod pred propadom zveze.

Povzeto po peacequarters.com