Različne, a zelo preproste poti do ravnovesja

8. 3. 2020 | Vir: Story
Deli
Različne, a zelo preproste poti do ravnovesja (foto: Milena Rupar)
Milena Rupar

“Naša hormonska nihanja so zrna graha, me vse pa princeske, ki jih čutimo pod še tako debelo žimnico vsakdana,” pravi Alenka Košrok Humar, učiteljica hormonske joge in odvetnica.

“Na nihanja se odzivamo z desetinami simptomov, kot so potenje (nezaželeni in nepričakovani oblivi), glavoboli, nespečnost, razpoloženjska nihanja, nenadni izbruhi jeze, utrujenost, urogenitalna suhost, suhost sluznice nasploh, boleči sklepi, pa še in še,” pravi naša sogovornica Alenka, mednarodno certificirana učiteljica joge, hormonske joge in v zadnjih letih tudi či gonga.

Tik pred koncem januarja je pri založbi Eno izšla dopolnjena izdaja knjige Hormonska joga, katere avtorica ste. Kako pa je vam na pot prišla hormonska joga?

Imela sem srečo, da ko sem se sama znašla v začaranem krogu zdravstvenih težav med predmenopavzo, sem v neki nemški reviji po 'naključju' naletela na članek o brazilski učiteljici joge Dinah Rodrigues iz Sao Paola, ki je razvila metodo hormonske joga terapije. Ker sem jogo prakticirala že več let, sem leta 2009 naprej obiskala njen začetni tečaj v Parizu. Vadba me je takoj navdušila, saj je name odlično delovala, zato sem se podala na pot izobraževanja za učiteljico te metode. Ni bilo ravno najlažje, vendar sem bila zelo motivirana. Leta 2011 sem v Berlinu pri Rodriguesovi tudi diplomirala in pridobila mednarodni certifikat za hormonsko jogo za ženske, moške in diabetike. Rada bi poudarila, da Dinah pri 93 letih še vedno poučuje in potuje po vsem svetu. Star si namreč toliko, koliko želiš biti star …

S tem pa se vaša izobraževalna pot še ni sklenila …

Ker želim vsaki stvari priti do dna, saj le tako lahko kakovostno poučujem in svojim učenkam tako lažje razložim, zakaj je neka vaja pomembna, na katere hormone deluje, sem se lotila še študija endokrinologije. Moja velika strast je tako postalo raziskovanje hormonov in endokrinega sistema. Ta veja medicine je stara šele 100 let in je čedalje bolj aktualna. Ne mine leto, da ne bi znanstveniki odkrili kakšnega novega hormona. Nadledvične žleze, ki so manjše od oreščka, na primer proizvajajo več kot 150 različnih hormonov.

Kaj je sploh hormonska joga oziroma hormonska terapija?

Preprosto povedano je to vadba za dušo, srce in telo, vadba, ki uravnovesi ne le naš nevrohormonski sitem, temveč tudi življenje nasploh in nam na dolgi rok prinese mir. Od približno 36. leta starosti (pri ženskah; pri moških pa od 45. leta) se delovanje naših hormonov oziroma žlez z notranjim izločanjem zmanjšuje, kar pomeni, da imamo premalo ali včasih preveč hormonov. Telo se tudi zaradi tega stara, saj so hormoni v našem telesu odgovorni za delovanje vseh sistemov na fizični in psihični ravni. Hormonska joga, kakršno uvaja Dinah Rodrigues, ponuja dokazljivo olajšanje različnih nevšečnosti in znakov staranja na povsem naraven način – s preprostim izvajanjem vaj.

Komu je namenjena?

Profesorica Dinah Rodrigues je svojo vadbo kot preventivo namenila predvsem ženskam po 38. letu, vsekakor pa vsem, ki se že soočajo z menopavzo. Hormonska joga terapija pa je namenjena tudi dekletom z močnim sindromom PMS in s težavami z jajčniki, pa tudi ženskam, ki ne morejo zanositi, saj vsakodnevna praksa te joge reaktivira delovanje jajčnikov, ščitnice, hipofize in nadledvičnih žlez. Opažam, da je med udeleženkami mojih delavnic skoraj tretjina žensk, starih do 25 let, ki so prenehale jemati hormonske kontracepcijske tablete in se srečale s prezgodnjo menopavzo. Obstaja pa tudi hormonska joga za moške, za katero sem se tudi izobrazila.

Za kakšno vadbo pravzaprav gre?

Gre za 15 različnih vaj, ki delujejo na telo in psiho tako, da na novo zaženejo delovanje žlez, kot so jajčniki, ščitnica, nadledvične žleze in hipofiza. Temeljijo na posebnih vajah in tehnikah hatha joge, kundalini joge in tibetanski energijski tehniki. Vaj se ni težko naučiti. Učimo se jih na delavnicah (www.hormony-joga.si), saj jih je treba pravilno in natančno izvajati. Pomembno je predvsem dihanje – v mislih imam dih bastriko (ognjeni dih), pravilno postavitev telesa, dinamiko in tibetansko energetsko tehniko. Brez tega energetskega vidika bi bila hormonska joga ena luštna telovadba. S tibetansko energetsko tehniko vajam dodamo energijo in jo na koncu vsake vaje usmerimo v različne dele telesa, torej tja, kamor želimo. Zveni sicer zelo abstraktno, ampak deluje, za ženske in za moške. In kot pri vsaki stvari je tudi pri teh vajah treba vztrajati; za najboljši učinek jih je treba izvajati vsak dan ali pa vsaj trikrat na teden. Celoten krog vaj skupaj z ogrevanjem pa vzame vsega skupaj dobrih 20 minut. Gre za stvari, ki res delujejo (in vedno bolje), saj sem jih preizkusila na sebi, o dobrih učinkih vadbe pa pripovedujejo tudi vsi tisti, ki so se udeležili mojih delavnic.

Kako si lahko predstavljamo dihanje bastrika?

Dihanje bastrika je dihalna tehnika, pri kateri sta vdih in izdih enako močna in sunkovita. Zamislite si meh – ko vdihnemo, se trebušni predel močno razširi, in ko izdihnemo, potisnemo popek močno nazaj proti hrbtenici. Hormonska joga terapija je tako zaradi zelo dinamičnega in hitrega ritma izvajanja posameznih vaj in dihalne tehnike bastrika oblika joge, ki nas energijsko izjemno polni.

Svoje učence učite, naj radoživost vnesejo v vse, kar počnejo: v prehrano, v druženje z ljudmi, ki so jim dragi, ne nazadnje tudi v službo …

Zame so ključne tri besede: radoživost, lahkotnost, lahnost – svojim učencem polagam na srce, naj življenja ne jemljejo preveč resno … V knjigi sem tako velik del prostora namenila najrazličnejšim nasvetom za dobro hormonsko življenje, od prehrane (naj bo hranjenje ozaveščen hedonizem) do načina življenja, ki vključuje (ravno prav) gibanja, predvsem pa poudarjam počitek – sladki 'dolce far niente', na katerega velikokrat pozabljamo. Trdim, da pretirana telesna aktivnost vodi v totalno izgorelost. Če smo v dilemi, ali je boljše biti preveč ali premalo športno aktiven, je pravi odgovor nedvomno 'premalo'.

Sedmica za dobro hormonsko življenje

  1. TELESNI HORMONI IN NJIHOVO RAVNOVESJE – SPOZNAJ POMEN HORMONOV IN NJIHOVEGA RAVNOVESJA ZA VSE SISTEME (Hormoni so naš simfonični orkester; če je eno glasbilo razglašeno, je razglašena celota.)
  2. REDNA VADBA IN REDNA RELAKSACIJA (Vzemi si čas za počitek.)
  3. SKRB ZA TELO IN SKRB ZA OKOLJE.
  4. KAKOVOSTNA PREBAVA (Prebava je eden od najpomembnejših telesnih sistemov, ki se začne s temeljitim žvečenjem v ustih.)
  5. PREMIŠLJENA, A LAHKOTNA PREHRANA.
  6. KAKOVOSTEN SPANEC (Najmanj 8 ur in nekaj od tega pred polnočjo.)
  7. INTELEKTUALNO IN DUHOVNO DELO (Ustvarjalnost.)

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk