Razlogov za spomladansko utrujenost je več

Razlogov za spomladansko utrujenost je več (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
17. 4. 2017

Končno so tu topli sončni dnevi, ki kar kličejo po zunanjih aktivnostih. A kaj, ko smo vse prevečkrat tako utrujeni, da se ne premaknemo nikamor.

Spomladanska utrujenost se navadno pojavi s prvimi toplejšimi in daljšimi dnevi ter v nekaj tednih izzveni sama od sebe. Antropologi predvidevajo, da je zanjo verjetno 'trpel' že pračlovek, saj naj bi se razvila med evolucijo.

Spomladanska utrujenost prizadene od 40 do 60 % ljudi. Še posebej starejše, vremensko občutljive, in tiste, ki so slabše telesno pripravljeni ali pa imajo nizek krvni tlak. Vzrokov za njen pojav je več.

Eden od vzrokov je neravnovesje telesa. Razmerje med hormoni, ki se sproščajo pozimi, je drugačno od razmerja hormonov, ki se sproščajo v toplejših mesecih. Pozimi telo izloča več melatonina, spalnega hormona, ko pa se dan podaljša, se začneta pospešejo tvoriti tako seratonin kot edorfini, pa tudi estrogen in testosteron. Proces močno obremeni telo in posledica je utrujenost.

Dodatna obremenitev za telo so tudi velike temperaturne spremembe, ki so zelo značilne za pomlad. Zjutraj so temperature še okoli ničle, popoldne pa narastejo do 15 ali celo 20 stopinj. Tudi ko nekaj toplim dnem sledijo dež in ohladitev, pa spet sonce in toplota, pa spet dež ... Dvig zunanje temperature povzroči, da se telo začne ohlajati, žile se razširijo, zato krvni tlak pade in nastopi utrujenost.

Tudi manj gibanja in bolj ali manj enolična prehrana čez zimo prispevata svoj delež k spomladanski utrujenosti. Spomladi postanemo bolj aktivni, metabolizem se pospeši, telo porabi več energije, to pa spet občutimo kot utrujenost.

Spomladanska utrujenost je le nevšečnost, minila bo sama od sebe, ko bo telo znova našlo novo ravnovesje. Pri tem mu lahko pomagamo. Več se gibajmo na svežem zraku, sončne dni izkoristimo tako za gibanje kot za uživanje na soncu. Uživajmo čim več sveže in sezonske hrane. Poskrbimo, da dovolj spimo in da imamo urejen ritem spanja (vsak dan hodimo spat in se zbujamo ob podobnih urah). Če vas muči utrujenost, bodite pri gibanju zmerni, a dosledni. Krvni obtok pa lahko pospešite tudi s savnanjem ali knajpanjem (izmenično tuširanje s toplo in hladno vodo).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri