Recept Anite Šumer (Drožomanija) za galette z višnjami

11. 7. 2020 | Vir: Story
Deli
Recept Anite Šumer (Drožomanija) za galette z višnjami (foto: Nik Jarh)
Nik Jarh

Francoska pita - galette je še ena izmed drožastih sladic, ki jih lahko pripravljamo vse leto.

DROŽNI NASTAVEK (20 %):

  • 10 g aktivnih puhastih in mehurčkastih matičnih droži (3 %)
  • 30 g bele pšenične moke T 500 (8,7 %)
  • 30 g vode (8,7 %)

V posodi zmešamo vse sestavine, jo pokrijemo in pustimo pri sobni temperaturi, da se nastavek podvoji.

KRHKO TESTO:

(za pito premera 33 cm)

  • 300 g bele pšenične moke T 500 (86 %)
  • 50 g polnozrnate pšenične moke (14 %)
  • 200 g hladnega masla (57 %)
  • 100 g rjavega sladkorja (29 %)
  • 1 jajce (16 %)
  • 7 g soli (2 %)

TESTO:

Obe vrsti moke zmešamo v eni posodi. Maslo narežemo na kocke in jih skupaj z moko zdrobimo v mrvice. Droži, jajce in sladkor penasto stepemo in počasi dodajamo v masleno moko. S hitrimi gibi ugnetemo testo, ki ga ne smemo pregnesti, saj pri krhkem testu ne razvijamo glutena. Pokrijemo ga s kapo za prhanje in pustimo pri sobni temperaturi 24 ur. Nato testo razvaljamo med dvema kosoma papirja za peko v okrogel disk premera 33 cm, prenesemo ga na pekač. Če se nam zdi, da je testo premehko za valjanje, ga postavimo za 10 minut v hladilnik.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju