Francoska pita - galette je še ena izmed drožastih sladic, ki jih lahko pripravljamo vse leto.
DROŽNI NASTAVEK (20 %):
- 10 g aktivnih puhastih in mehurčkastih matičnih droži (3 %)
- 30 g bele pšenične moke T 500 (8,7 %)
- 30 g vode (8,7 %)
V posodi zmešamo vse sestavine, jo pokrijemo in pustimo pri sobni temperaturi, da se nastavek podvoji.
KRHKO TESTO:
(za pito premera 33 cm)
- 300 g bele pšenične moke T 500 (86 %)
- 50 g polnozrnate pšenične moke (14 %)
- 200 g hladnega masla (57 %)
- 100 g rjavega sladkorja (29 %)
- 1 jajce (16 %)
- 7 g soli (2 %)
TESTO:
Obe vrsti moke zmešamo v eni posodi. Maslo narežemo na kocke in jih skupaj z moko zdrobimo v mrvice. Droži, jajce in sladkor penasto stepemo in počasi dodajamo v masleno moko. S hitrimi gibi ugnetemo testo, ki ga ne smemo pregnesti, saj pri krhkem testu ne razvijamo glutena. Pokrijemo ga s kapo za prhanje in pustimo pri sobni temperaturi 24 ur. Nato testo razvaljamo med dvema kosoma papirja za peko v okrogel disk premera 33 cm, prenesemo ga na pekač. Če se nam zdi, da je testo premehko za valjanje, ga postavimo za 10 minut v hladilnik.
Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju