Doma narejen kolagen je cenejši od kolagena iz trgovine in neprimerno učinkovitejši: kožo naredi gladko in elastično

27. 11. 2024
Deli
Doma narejen kolagen je cenejši od kolagena iz trgovine in neprimerno učinkovitejši: kožo naredi gladko in elastično (foto: Profimedia)
Profimedia

Tole se prav gotovo izplača poskusiti narediti doma.

Kolagen je ključna beljakovina, ki predstavlja kar 30 % vseh beljakovin v našem telesu. Ima ključno vlogo pri ohranjanju elastičnosti kože, zdravja sklepov, močnih kosti in dobrega stanja vezivnega tkiva. S staranjem se naravna proizvodnja kolagena zmanjšuje, kar vodi v pojav gub, manjšo gibljivost sklepov in oslabljen tonus kože. Zato je uživanje kolagena – bodisi skozi prehrano bodisi z dodatki – pomemben korak za ohranjanje mladostnega videza in telesnega zdravja.

Poleg tega kolagen podpira regeneracijo tkiv, kar je še posebej koristno za športnike in tiste, ki okrevajo po poškodbah. Kolagen pomaga pri obnavljanju sklepnega hrustanca in izboljšuje čvrstost kosti, zaradi česar je nepogrešljiv pri preprečevanju osteoporoze. Poleg estetskih koristi vpliva tudi na prebavni sistem, saj krepi črevesno steno in izboljšuje prebavo. Redno uživanje kolagena lahko tako pomembno prispeva k splošnemu dobremu počutju in ohranjanju vitalnosti skozi celotno življenje. In zato je tukaj recept za pripravo domačega kolagena, da ga boste imeli vedno na voljo.

Potrebujete:

  • 1 votlo govejo kost (z malo mesa), lahko pa tudi piščančje noge
  • 3 korenčke
  • 3 korenine peteršilja
  • 1 gomolj zelene
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 lista lovorja
  • 1 vejico rožmarina
  • sol in poper po okusu

Priprava: Na počasni ogenj dajte kost, ki jo je mesar prerezal na polovico, da se vidi kostna mozgovina. V posodo dodajte vodo vse do vrha in nato na počasnem ognju kuhajte do 10 ur. Po 10 urah boste iz dobro prekuhane kosti stresli mozgovino, nato pa dodajte zelenjavo in pustite, da se vse skupaj kuha še 4 ure. Nato boste tekočino precedili in prelili v steklene kozarce, zelenjavo pa pojejte samostojno.

To tekočino, jušno osnovo ali čist naravni kolagen, uživajte po 100 ml na dan. Pred pitjem jo lahko nekoliko segrejte. Za pripravo domačega kolagena boste sicer porabili nekaj več časa, a ga lahko naredite na zalogo, da ga imate vedno pri roki in vam ga nikoli ne zmanjka, saj je priprava zelo enostavna.

Preberite še: 

Ta kovanec se prodaja za 35.000 evrov. Ali ga imate doma?

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj