To je skrivnost najboljših čevapčičev, ki jih dobite le v Sarajevu, ključna pa je ena sestavina

31. 10. 2025
To je skrivnost najboljših čevapčičev, ki jih dobite le v Sarajevu, ključna pa je ena sestavina (foto: profimedia)
profimedia

Najpogosteje se postrežejo s čebulo, ponekod pa tudi s kislim zeljem – po želji, ker o okusih se ne razpravlja. 

V Srbiji in na Hrvaškem jih postrežejo tudi z ajvarjem, medtem ko jih v Bosni in Hercegovini tradicionalno jedo s kajmakom.

Strogo varovana skrivnost sarajevskih čevapčičev pa se skriva v kakovostnem mesu – po možnosti domačem.

Sestavine

  • 1,5 kg mlete govedine
  • 500 g mlete jagnjetine
  • 2 čajni žlički sode bikarbone
  • 40 g soli

Priprava

Meso narežite na kocke in ga posolite.

Premešajte, pokrijte s prozorno folijo in pustite čez noč v hladilniku.

Naslednji dan meso zmeljite, ponovno pokrijte in pustite stati pri sobni temperaturi še 4–5 ur. Nato v zmes dodajte sodo bikarbono in dobro premešajte.

Oblikujte čevape in jih specite na žaru ali v pečici.

Neverjetni prizor s ceste, ki je preslepil mnoge. Bi nasedli?

Lepinje pomočite v jušno osnovo in jih rahlo pogrejte na ponvi ali žaru. Postrezite z narezano čebulo.

Vir: Radiosarajevo, Haber

Novo na Metroplay: Paralimpijec Darko Đurić o svojih neverjetnih življenjskih izkušnjah (od rejniške družine do svetovnih rekordov)