To je noro enostaven recept za domačo čokolado

8. 8. 2023
Deli
To je noro enostaven recept za domačo čokolado (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste ljubitelji čokolade, a si hkrati želite, da bi si doma naredili kakšno bolj zdravo čokoladno različico. Nič lažjega! Predstavljamo vam preprost in okusen recept za domačo vegansko čokolado brez glutena, ki bo navdušila vaše brbončice.

Izdelava domače veganske čokolade brez glutena je precej enostavna in lahko jo naredite hitro, morda pa imate celo že vse sestavine doma. To je zdrava različica čokolade, ki ima v sebi vse polno zdravih maščob, hranil in vsega tistega, kar v običajnih čokoladah ponavadi ne najdemo.

Sestavine:

  • 1/2 skodelice kokosovega olja (ali veganske margarine)
  • 1/2 skodelice kakavovega prahu (nesladkanega)
  • 1/4 skodelice javorjevega sirupa ali agavinega nektarja (prilagodi glede na okus)
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • ščepec soli

Dodatki po želji:

  • nasekljani oreščki (mandlji, orehi itd.)
  • suho sadje (rozine, brusnice itd.)
  • kokosovi kosmiči
  • morska sol za posipanje po vrhu

Navodila:

  • V majhnem loncu stopite kokosovo olje (ali vegansko margarino) na nizkem ognju.
  • Ko se olje stopi, odstranite lonec s štedilnika in vanj vmešajte kakav v prahu, dokler ne dobite gladke čokoladne mešanice.
  • Dodajte javorjev sirup ali agavin nektar, vanilijev ekstrakt in ščepec soli v čokoladno mešanico. Dobro premešajte, da se vse sestavine dobro povežejo.
  • Preverite okus čokolade in po potrebi prilagodite sladkost z dodajanjem več javorjevega sirupa/agavinega nektarja.
  • Če želite dodati kakršnekoli dodatke po želji, jih vmešajte v čokoladno mešanico.
  • Obložite majhen pekač ali model za čokolado s papirjem za peko ali silikonskimi modeli.
  • Nalijte čokoladno mešanico v obložen pekač ali modele, da jo enakomerno razporedite.
  • Po želji posujte nekaj morske soli po vrhu čokolade za prijeten kontrast okusov.
  • Pekač ali modele postavite v hladilnik za vsaj 1 uro ali dokler se čokolada ne strdi.
  • Ko je čokolada strjena, jo vzemite iz hladilnika. Če ste uporabili pekač, jo lahko zlomite na koščke. Če ste uporabili modele, čokolado iztisnite iz njih.
  • Hranite jo v hermetično zaprti posodi v hladilniku. Ostala bo sveža do dva tedna.

Uživajte v okusni domači veganski čokoladi brez glutena kot posladek ali jo podarite svojim najdražjim!

Takole je Saša Lendero praznovala 50. rojstni dan in takšno zabavo si je privoščila

BONUS VIDEO: Borut Pahor je v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha gostil uspešnega slovenskega smučarja skakalca Žigo Jelarja, ki pa je precej več kot zgolj nadarjen športnik. Pred kratkim je skočil tudi na nekoliko drugačen oder. Lotil se je glasbene kariere in že izdal svoj prvi album.

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj