Hoteli Ritz so prestižna hotelska veriga z bogato zgodovino. Ime "Ritz" je postalo sinonim za luksuz in vrhunsko storitev. Obstajajo različni hoteli po svetu s tem imenom, vendar je eden najbolj znanih Hotel Ritz v Parizu.
Hotel Ritz v Parizu je bil odprt leta 1898 pod vodstvom švicarskega hotelirja Césarja Ritza in kuharja Augusteja Escoffierja. Hotel je bil hitro prepoznan po svojem razkošju, udobju in odlični kuhinji. Imel je privilegiran položaj v bližini slavnega Louvra in v središču mode in umetnosti v Parizu. Hotel Ritz je postal priljubljen med svetovno elito in je gostil številne slavne osebnosti skozi leta.
PREBERITE ŠE:
V dvajsetih letih 20. stoletja je bila aromatična mehka limonina torta hotela Ritz Carlton dobro znana. Še danes je na spletu mogoče najti recept ali vsaj njegovo različico. Je zelo enostaven za pripravo in ne zahteva posebnih sestavin – večino jih že imate doma. Ta kolač najlepše izgleda, če ga spečete v modelu za »kuglof« ali navadnem pekaču. Postrezite z žlico stepene smetane.
SESTAVINE:
- 3 skodelice moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 3/4 žličke soli
- 3 skodelice sladkorja
- 1 skodelica masla sobne temperature
- 1/2 skodelice rasatlinskega olja
- 1 skodelica polnomastnega mleka (ali pol skodelice polnomastnega mleka in pol skodelice sladke smetane)
- 5 jajc (XL)
- 6 žlic limoninega soka
- naribana lupina ene limone
PRIPRAVA:
Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač namažite z maslom in pomokajte. V skledo presejete moko, pecilni prašek in sol ter odstavte. Z mešalnikom stepite maslo, olje in sladkor. Eno za drugim dodajte jajca in in mešajte, da dobite gladko maso. Masleni mešanici dodajte suhe sestavine in izmenično dodajajte mleko.
Začnite in končajte z mešanico moke. Po vsakem dodatku stepajte pri nizki hitrosti, dokler masa ni gladka. Mešanici dodajte limonin sok in naribano lupinico ene limone, nato pa jo vlijte v pripravljen pekač. Pecite 55 do 70 minut na 180 stopinjah oziroma dokler ni pečeno. Z zobotrebcem preverite, ali je pečeno, tako da prebodete sredino kolača – če ostane čist, je vaša sladica pripravljena. Pečice ne odpirajte pred 55. minuto, ker lahko kolač upade.
BONUS VIDEO: Čudodelčeva čustva, spomini in nepozabni trenutki: kako je Matjaž Kek Slovencem vrnil vero v nogomet.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču