V sezoni paradižnikov je treba preizkusiti recept za najboljšo paradižnikovo omako (zelooo preprosto je)

5. 6. 2024
Deli
Testenine s paradižnikovo omako (foto: Profimedia)
Profimedia

Paradižnikova omaka je klasična in vsestranska omaka, ki jo lahko uporabite za različne jedi, kot so testenine, pice, mesne jedi ali kot osnova za številne druge omake. 

Tukaj je preprost recept za najokusnejšo paradižnikovo omako, ki jo boste želeli pripraviti znova in znova. Sestavine so v sezoni zlahka dobavljive, osnova pa je vsekakor paradižnik. Priprava je zelo preprosta, tako da se te omake lahko mirno lotijo tudi popolni začetniki.

Sestavine

  • 1 kg svežih paradižnikov (ali 2 pločevinki pelatov)
  • 1 velika čebula, drobno sesekljana
  • 4 stroki česna, drobno sesekljani
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli (ali po okusu)
  • 1/2 žličke sveže mletega črnega popra
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 žlička suhe bazilike (ali nekaj svežih listov)
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata (neobvezno)
  • sveži listi bazilike za okrasitev (neobvezno)

Postopek

Če uporabljate sveže paradižnike, jih najprej olupite. To storite tako, da jih blanširate: na vrhu paradižnikov naredite križno zarezo, jih za 30 sekund potopite v vrelo vodo, nato pa jih hitro prestavite v ledeno vodo. Ko se ohladijo, jih olupite. Olupljene paradižnike narežite na majhne koščke ali jih pretlačite v pire.

V veliki ponvi ali loncu segrejte oljčno olje na srednji temperaturi. Dodajte drobno sesekljano čebulo in jo pražite, dokler ne postane mehka in prosojna, približno 5-7 minut. Dodajte drobno sesekljan česen in pražite še 1-2 minuti, da zadiši, vendar pazite, da se ne zažge. Dodajte narezane paradižnike (ali pločevinke pelatov) v ponev. Dobro premešajte.

Dodajte sladkor, sol, poper, origano in baziliko. Če želite, lahko dodate tudi paradižnikov koncentrat za bolj intenziven okus. Omaka naj zavre, nato pa zmanjšajte temperaturo in pustite, da počasi vre približno 30-40 minut, da se okusi premešajo in omaka nekoliko zgosti. Občasno premešajte, da se omaka ne prime na dno.

Paradižnikovo omako postrezite vročo, prelijte jo čez kuhane testenine, uporabite kot osnovo za pico ali pa jo uporabite kot omako za mesne kroglice. Okrasite s svežimi bazilikinimi listi za dodatno svežino. Dober tek!

Preberite še:

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču