Velikonočni prazniki se hitro bližajo in takrat se na mizi znajdejo razne dobrote, med njimi pa tudi kraljica: potica!
Vsak si želi ob praznikih začutiti domačnost - in najboljši način, da si jo pričaramo, je peka in priprava hrane za najbližje. Običajno pri tem sodelujejo čisto vsi domači, vsak pripomore po svojih močeh. Potica pa je tista jed, ki je ob teh praznikih preprosto nepogrešljiva.
Nekateri kuharski navdušenci radi eksperimentirajo z recepti, spet drugi se pri tem držijo že testiranih in preverjenih receptov. Morda vam bi letos prišel prav naš predlog - pripravite lahko eno testo in naredite več potic z različnimi nadevi. Saj veste, nekateri prisegajo na mak, drugi na orehe, tretji na čokolado ... No, tole vam bo zagotovo prišlo prav.
Začnimo s testom in nekaj nasveti za za uspešno pripravo: vse sestavine in prostor okoli potice morajo imeti enako temperaturo, zato testa med vzhajanjem ne postavljajte na radiator ali peč. Testa ne stepajte preveč, sicer med vzhajanjem postane tako rahlo, da ne more nositi teže nadeva in zato pri peki rado nagaja.
Osnovno kvašeno testo za potico
Sestavine
• 500 g moke
• 150–200 ml mleka (količina je odvisna od velikosti jajc in vlažnosti moke)
• 60 g sladkorja
• 40 g kvasa (1 kocka)
• 1 zravnana žlička soli
• 1 žlica ruma
• 1 zavitek vaniljevega sladkorja
• aroma limonine lupinice
• 3 rumenjaki (ali 2 jajci)
• 50 g masla (ali margarine ali olja)
Priprava
V lonček nadrobite kvas in ga zmešajte z 1 žlico sladkorja, 2 žlicama moke in toliko mlačnega mleka, da nastane kašasta zmes.
Kvasec pustite vzhajati od 10 do 15 minut. Medtem v skledo presejte moko in ji dodajte sol. Rumenjake oziroma jajca stepite skupaj s preostalim sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in limonino lupinico ter dodajte rum. Maslo raztopite in ohladite.
Postopoma primešajte moki, dodajte jajčno zmes, kvas, maslo in mleko. Vse skupaj s kuhalnico ali z električnim mešalnikom zgnetite v voljno in gladko testo, ki se loči od posode. Posodo pokrijte s pokrovom ali prozorno folijo in testo pustite vzhajati približno 1 uro, da naraste na dvojno količino. Vmes testo enkrat premesite.
Ko je testo pripravljeno, ga namažite z izbranim nadevom. V nadaljevanju vam jih predstavljamo pet.
Preprost orehov nadev
Sestavine
• 500 g zmletih orehov
• 150 g sladkorja
• 150 ml mleka
• 2 jajci
• 1 zavitek vaniljevega sladkorja
• ½ žličke cimeta v prahu
• kanček ruma
Za premaz
• 1 jajce
• mleko
Priprava
Orehe zmešajte z mlačnim (ne vročim!) mlekom, sladkorjem, jajcema, vaniljevim sladkorjem, cimetom in rumom. Vzhajano testo razvaljajte v pravokotnik (dolžine približno 50 cm) in ga premažite z nadevom.
Testo po dolžini tesno zvijte in zavitek preložite v namaščen in z drobtinami posut model (premera 24 cm). Potico z lesenim ali kovinskim nabodalom večkrat preluknjajte do dna in jo pustite vzhajati. Vzhajano potico na tanko premažite z mešanico jajca in mleka ali vode (pazite, da ne zamašite luknjic!) in jo v pečici, ogreti na 180 stopinj, pecite približno 1 uro. Nekoliko ohlajeno potico zvrnite na desko in jo pustite, da se popolnoma ohladi.
Čokoladni nadev
Sestavine
• 100 g masla
• 150 g sladkorja
• 2 jajci
• 50 ml sladke smetane
• 3 zavitke naribane čokolade
• kanček ruma
• 150 g mletih mandljev
• 50 g piškotnih drobtin
Priprava
Maslo in sladkor kremasto stepite. Dodajte jajci in ju penasto stepite. Masi primešajte sladko smetano, naribano čokolado in rum. Vzhajano testo razvaljajte v pravokotnik (dolžine približno 50 cm) in ga premažite z nadevom. Po nadevu posujte zmlete mandlje in drobtine. Nato pripravite potico po enakem postopku kot orehovo.
Rozinov nadev
Sestavine
• 400 g rozin
• 100 g masla
• 100 g sladkorja
• 2 veliki jajci
• 1–2 žlici smetane (sladke ali kisle)
• aroma limonine lupinice
• piškotne drobtine po potrebi
Za premaz
• 1 jajce
• mleko
Priprava
Rozine preberite in operite. Po želji jih namočite v malo ruma. Rumenjake ločite od beljakov. Maslo, sladkor in rumenjake penasto stepite. Primešajte smetano in limonino lupinico. Iz beljakov stepite čvrst sneg in ga narahlo vmešajte v nadev. Vzhajano testo razvaljajte v pravokotnik (dolžine približno 50 cm) in ga premažite z nadevom. Po nadevu posujte odcejene in osušene rozine. Če je nadev premoker, ga posujte še z drobtinami. Nato pripravite potico po enakem postopku kot orehovo.
Pehtranov nadev
Sestavine
• 1 velik šop pehtrana (ali 1 zavitek posušenega ali zamrznjenega)
• 150 g masla
• 3 jajca
• 150 g sladkorja
• 250 ml kisle smetane
Za premaz
• 1 jajce
• mleko
Priprava
Lističe pehtrana potrgajte z vejic in jih na grobo sesekljajte. Rumenjake ločite od beljakov. Maslo, rumenjake in sladkor penasto stepite. Masi primešajte kislo smetano. Iz beljakov stepite čvrst sneg in ga narahlo vmešajte v nadev. Vzhajano testo razvaljajte v pravokotnik (dolžine približno 50 cm), ga premažite z nadevom in posujte s svežim, zamrznjenim oziroma posušenim pehtranom. Nato pripravite potico po enakem postopku kot orehovo.
Mandljev nadev
Sestavine
• 150 g masla
• 3 velika jajca
• 10 g sladkorja
• 500g mletih mandljev
• 80 g piškotnih drobtin (ali zmletih mandljev)
Za premaz
• 1 jajce
• mleko
Priprava
Mlete mandlje skupaj z 2 žlicama sladkorja na kratko popražite v suhi ponvi brez dodane maščobe. Rumenjake ločite od beljakov. Maslo, rumenjake in preostali sladkor penasto stepite. Kremi primešajte mandlje in čvrsto stepen sneg iz beljakov. Vzhajano testo razvaljajte v pravokotnik (dolžine približno 50 cm), ga premažite z nadevom in posujte z drobtinami oziroma zmletimi mandlji. Nato pripravite potico po enakem postopku kot orehovo.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču