Reka Soča s tako debelim ledenim oklepom, da domačini iz Mosta na Soči česa takšnega ne pomnijo!

Reka Soča s tako debelim ledenim oklepom, da domačini iz Mosta na Soči česa takšnega ne pomnijo! (foto: Rosana Rijavec/STA) Rosana Rijavec/STA
Vir: STA
12. 1. 2017

Na območjih manjšega pretoka, predvsem akumulacijskih jezerih se je zaradi nizkih temperatur v zadnjih dneh naredila ledena skorja celo na reki Soči. Leden pokrov je tako deloma imelo že jezero nad hidroelektrarno Solkan, še nekoliko debelejši ledeni oklep pa jezero na Mostu na Soči.

Domačini v zadnjih letih česa takega ne pomnijo.

Domačin iz Mosta na Soči Darij Vouk je za STA povedal, da jezero na Mostu na Soči zagotovo več kot deset let že ni bilo zaledenelo. Sedaj je zaradi nizkih temperatur, ki tudi čez dan ne presežejo ledišča, na vodni gladini nastala dober centimeter debela ledena plošča.

"Vendar je zaradi tega, ker so v elektrarni potrebovali vodo in zato znižali gladino akumulacijskega jezera, ledena ploskem nekoliko popokala," je povedal Vouk. Bolj kot nizke temperature je namreč na Severnoprimorskem občutiti sušo, saj že mesec in pol ni bilo padavin.

Vouk se spomni, da je pred več desetletji jezero tudi tako pomrznilo, da so ga najpogumnejši domačini prečkali s smučmi. "Kaj več si niso upali, niti ne hoditi po njem, kaj šele drsati, saj tako zelo debele ledene plošče na jezeru ni bilo nikoli."

Če bi imeli tako nizke temperature vsako zimo, da bi jezero v celoti zamrznilo in bi bilo mogoče po njem drsati, bi lahko na Mosti na Soči imeli tudi zimski turizem. "Vsa Goriška bi bila pri nas, tako kot je to običajno v poletnih mesecih," je še v šali dejal Vouk, ki je sicer poznan turistični delavec in zagnan organizator prireditev, kot je recimo Noč na jezeru ali skoki z mostu v Mostu na Soči.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri