Resnične sobe pobega, iz katerih lahko otroci pobegnejo le s pomočjo odraslih

Resnične sobe pobega, iz katerih lahko otroci pobegnejo le s pomočjo odraslih (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Lady
16. 6. 2018

To so sobe pobega, o katerih se navadno ne govori in o katerih se malo ve. Govorimo o na videz varnih domovih, v katerih otroci doživljajo spolne zlorabe, ki se pogosto dogajajo prav v krogu družine in oseb, ki jih otroci poznajo in jim zaupajo. To so resnične sobe pobega, iz katerih otroci sami ne morejo pobegniti. Pomagamo jim lahko le odrasli.

"Pripravili smo kampanjo, ki s pomočjo analogije nazorno predstavi pomen in resnost problematike spolnih zlorab otrok," ugotavlja Irena Stamenkovič z Unicefa Slovenija. "Za kratek čas smo odprli vrata resničnega prostora, kjer se je dogajala dolgoletna spolna zloraba, in predstavili prvi korak do rešitve, ki je hkrati bila rešitev Skritega escape rooma," idejo kampanje povzame naša sogovornica.

Kampanjo Skriti escape room je pripravil Unicef Slovenija v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju. Namen kampanje je ozaveščanje o spolnih zlorabah otrok in ponuditi prvi korak k rešitvi. Katja Bašič iz Združenja proti spolnemu zlorabljanju problematiko povzame takole: "Spolni napad na otroka je nasilje, ki je najbolj prikrito! Otroci, ki doživljajo spolne zlorabe, so nemočni, saj so ujeti med strah, prefinjene manipulacije in občutke krivde, ki jim jih storilci spretno nalagajo. Na nas pa je, da se izobrazimo o naravi zlorab in storilcev, saj vlada ogromno napačnih prepričanj. Le tako bomo imeli odprte oči in možnost ukrepati."

Marsikoga preseneti dejstvo, da večina storilcev ni pedofilov, ki čutijo spolno nagnjenje do otrok, ampak gre za potrebe po nadzoru, nadvladi in premoči. Zato je storilec lahko vsak. Ženska ali moški, ne glede na kulturo, družbeni status, višino prihodkov in verska prepričanja. V 85 % primerov je storilec član širše ali ožje družine ali pa ga otrok pozna in mu zaupa. Raziskave kažejo, da je v EU do 18. leta spolno zlorabljena že vsaka tretja punca in vsak peti deček, po podatkih slovenske raziskave pa vsaka peta punca in vsak sedmi deček. Pri tako skrb zbujajočih statističnih podatkih moramo imeti vedno v mislih, da je prav vsak otrok lahko žrtev spolne zlorabe.

Med 20 osnovnošolci so 4 otroci spolno zlorabljeni

Bere se kot neresničen in šokanten naslov, ki želi zavajati bralce. Pa žal ni tako. Ljudje zelo podcenjujemo pogostost spolnih zlorab otrok, poleg tega pa vlada še ogromno napačnih prepričanj o naravi zlorab in storilcev. Otroci izjemno težko – če sploh – povedo, da so bili zlorabljeni. Raziskave kažejo, da spregovori samo 38 % otrok. Zato je izjemnega pomena, da o temi spolnih zlorab spregovorimo. 

Foto: arhiv Unicefa, Shutterstock

Priporočamo