Reutersovi novinarji bodo Trumpovo administracijo pokrivali kot avtoritarni režim!

Reutersovi novinarji bodo Trumpovo administracijo pokrivali kot avtoritarni režim! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
2. 2. 2017

Glavni urednik tiskovne agencije Reuters Steve Adler je svojim novinarjem naročil dodatno previdnost pri pokrivanju administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa in jim priporočil, da uporabijo izkušnje pri pokrivanju drugih avtoritativnih ali nevarnih režimov po svetu.

Kot primere je navedel Turčijo, Egipt, Irak, Jemen, Tajsko, Kitajsko, Zimbabve in seveda Rusijo.

"Ne zgodi se vsak dan, da ameriški predsednik označi novinarje za najbolj nepoštena človeška bitja na svetu, njegov glavni strateg pa za opozicijsko stranko. Zato ne preseneča, da je veliko vprašanj o tem, kako pokrivati novo administracijo," je sporočil Adler.

Novinarji naj uporabijo izkušnje, ki so jih dobili v državah, kjer so se srečali s cenzuro, pravnim pregonom, zanikanjem vizumov in celo fizičnimi grožnjami. Ob tem naj se ne ubadajo preveč z uradnim dostopom in tem kar dobijo od administracije, ker te informacije nimajo velike vrednosti.

"V Iranu nismo imeli uradnega dostopa, vendar je bilo naše poročanje izjemno dobro," meni Adler in priporoča zanašanje na vire. Nikoli pa naj se ne pustijo ustrahovati.

Prav tako jim priporoča, naj ohranijo mirno kri in se ne pustijo sprovocirati v javne komentarje, čeprav se to zdi morda še kako razumljivo.

"Sedaj smo dobili priložnost, da uporabimo veščine, ki smo jih pridobili v veliko hujših krajih po svetu in vodimo s primerom, ko zagotovimo sveže, uporabne in zgovorne informacije," priporoča Adler.

Trumpove zamere

  • Ameriški predsednik Donald Trump je medtem v počastitev praznovanja meseca zgodovine temnopoltih na zajtrk povabil nekaj temnopoltih Američanov, tudi ta pogovor pa znova izkoristil za napade na medije. Med drugim je tako dejal, da ne gleda lažnih novic, kot je pred dnevi označil televizijo CNN in ponovil je, da se veliko medijev obnaša kot opozicijska stranka in zavestno napačno poročajo. "Vendar smo zmagali in vidijo, da nimajo toliko vpliva, kot mislijo, da ga imajo. Res so zelo nepošteni in se morajo popraviti," je dejal Trump.

Priporočamo