Revna Ruanda pred kritiki brani svoje drago sponzorstvo v Arsenalu

Revna Ruanda pred kritiki brani svoje drago sponzorstvo v Arsenalu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
30. 5. 2018

Afriška državica Ruanda, ena od držav prejemnic različnih razvojnih pomoči, v javnosti brani drago sponzorstvo v nogometnem klubu Arsenal. Kot pravijo v Kigaliju, se države, ki pomagajo Ruandi, ne smejo pritoževati, saj so za sponzorstvo londonskega kluba namenili lastna sredstva, del pa so dodali turistični delavci, poroča agencija dpa.

Vršilec dolžnosti zunanjega ministra te afriške državice Olivier Nduhungirehe je razložil, da naj bi napis "Visit Rwanda", ki ga nogometaši Arsenala nosijo na levem rokavu dresa, privabil v državo turiste in na ta način naj bi se sredstva hitro in uspešno vrnila v državo.

Kot poroča dpa, pa Arsenal ni bil izbran naključno, saj ruandski predsednik Paul Kagame velja za vnetega navijača Arsenala. To naj bi bil glavni razlog, da je država za triletno sponzorsko pogodbo namenila kar 30 milijonov funtov oziroma okrog 34 milijonov evrov. Za Ruando pa je to zelo velik denar. Letni BDP na prebivalca v tej državi znaša okrog 700 dolarjev, v Sloveniji 22.600, v Veliki Britaniji, kamor vlagajo sponzorstvo, pa skoraj 38.000.

Vodja ruandske družbe za razvoj Claire Akamazi pa sponzorstvo vidi kot naložbo v prihodnost. "Več, kot bomo zaslužili s turizmom, več bomo lahko vlagali in zaposlovali doma." A odgovori so nujni, saj so potezo Ruande kritizirali številni politiki po svetu, tudi v Veliki Britaniji.

Turizem je v Ruandi ena najpomembnejših gospodarskih panog in pomemben vir pridobivanja deviz. Posebej dobri so zaslužki za ogled gorskih goril, kjer država dobro zasluži tudi s taksami.

Ruanda sicer sodi med države z veliko gospodarsko rastjo, a se kljub temu šele pobira bo bratomorni vojni med Hutuji in Tutsiji leta 1994 ter še vedno sodi med najrevnejše države na svetu. Na indeksu ZN je uvrščena na 159. mesto med 188 državami.