Ripleyjev slavni rek 'Saj ni res, pa je!' v stotinah neverjetnih zgodb iz celega sveta!

Ripleyjev slavni rek 'Saj ni res, pa je!' v stotinah neverjetnih zgodb iz celega sveta! (foto: profimedia) profimedia
10. 11. 2017

Slaven popotnik in strasten zbiralec najbolj neverjetnih zgodb iz celega sveta Robert Ripley je pokojen slabih sedemdeset let, njegov slavni rek 'Saj ni res, pa je!' pa živi naprej v številnih publikacijah in knjigah po celem svetu.

Ripley, ki se je v sredini dvajsetega stoletja proslavil s stripom 'Saj ni res, pa je!', v katerem je poročal o najbolj neverjetnih zgodbah, je na osnovi svojega nenavadnega hobija zgradil pravi mali mali imperij, ki danes živi v obliki muzejev, akvarijev, prodajaln sladkarij Candy Factories, zakletih hiš Haunted Adventures, muzejev voščenih lutk Louis Tussaud Waxworks, zabaviščnih parkov, skladišč z zanimivimi predmeti in arhiva z več kot 25.000 fotografijami in 100.000 risbami. Človek, ki nikoli ni dokončal svoje srednje šole, a je kasneje v življenju vendarle prejel častno diplomo, je bil za časa svojega življenja tudi tako popularen, da je bil leta 1936 razglašen za najbolj priljubljenega človeka v ZDA in tako takrat za seboj pustil celo predsednika Franklina D. Roosevelta.

A medtem ko je bil onkraj luže Robert Ripley prav zares pravi zvezdnik, se ga na naših prostorih morda bolje spomnijo le nekoliko starejši bralci. To so tisti, ki so kot otroci in mladostniki pred desetletji morda prebirali priljubljeno Ripleyjevo rubriko 'Saj ni res, pa je!' v nekdanji kultni jugoslovanski reviji Politikin zabavnik. Ti se bodo zdaj z veliko nostalgije lahko veselili izida Ripleyjeve nove velike knjige Saj ni res, pa je!, ki je pred dnevi izšla pri založbi Učila International. In še zdaleč ne bodo edini. Knjiga bo od prve do zadnje strani osupnila vse, ki jo bodo prijeli v roke. Vsebuje namreč fotografije, ob katerih se naježi koža, neverjetne zgodbe in komaj verjetna dejstva ter prinaša ure in ure zabave za vse, ki obožujejo neverjetne in čudaške stvari.

ripley

Vsakič ko jo bodo stari ali mladi bralci ponovno vzeli v roke, bodo izvedeli nekaj novega. Med drugim bodo v njej lahko brali o menihu, ki hodi po vodi, ženski, ki se prehranjuje s peskom, in teletu, ki je prišlo na svet s petimi usti. Tem in na stotine drugim neverjetnim zgodbam pa je skupno eno: vse so resnične!

Saj ni res, pa je!

Izmed več kot 1200 neverjetnih zgodb s celega sveta, številnih seznamov in intervjujev z nosilci čudaških dosežkov in prispevkov Ripleyjevih oboževalcev z različnih koncev sveta smo v nadaljevanju za pokušino izbrali 7 po našem mnenju najbolj osupljivo neverjetnih zgodb in komaj verjetnih dejstev iz pravkar izšle Ripleyjeve slovenske izdaje za 2017.

1. Prvo dekle

Ko sta Hannah in Mark Lawrie iz angleškega Maidstona leta 2014 dobila deklico, je bila to prva punčka v družini od leta 1809. Rojstvo samih fantov je trajalo pet generacij in več kot 200 let.

2. Manjkajoča slanina

Shaneka Torres iz Grand Rapidsa v Michiganu je bila zaradi streljanja v McDonaldsovi avtomobilski restavraciji obsojena na tri do sedem let zapora. Streljala je zato, ker so ji na sirov hamburger dvakrat pozabili dati slanino. Ranjenih ni bilo.

3. Reševanje iz stranišča

Ko je Steven Stales v Londonu ostal ujet v stranišču na vlaku in ga nihče ni prišel rešit, je šefom železniškega podjetja Southeastern Rail Company klic na pomoč poslal kar na tviter. Ko so ugotovili, na katerem vlaku je in kje natančno, so opozorili strojevodjo, ki ga je rešil.

4. Hišnik

Ronald Read iz Battleboroja v Vermontu je delal kot hišnik, plašč si je zapenjal z varnostnimi zaponkami, vozil pa je rabljen avto. Na skrivaj je vlagal na borzi, in ko je pri 92 umrl, je zapustil osem milijonov dolarjev.

5. Lenoba

Indijca Šrija A. K. Vermo, vodjo nekega oddelka za javna dela, so leta 2014 nazadnje le odpustili, čeprav se na delovnem mestu ni pojavil že od leta 1990. Po indijskih zakonih je delavce zelo težko odpustiti, če niso zagrešili kriminalnih dejanj.

6. Zamenjava

Pijani Francoz je poskušal oživljati napihljiv čolnič, ki ga je zamenjal za utapljajočega človeka. Poklical je reševalce, ki so se zgrnili na obalo v bretonskem Vannesu in tam presenečeno ugotovili, da daje umetno dihanje čolnu.

7. Ropar

Leta 2015 je nesojeni ropar Rory Seager iz neke stavnice v Essexu pobegnil praznih rok, saj mu uslužbenca ni uspelo prepričati, da sta konzerva sardin in steklenica paradižnikovega soka pravi bombi.

Za še več čudenja pa ...

Ripley - Saj ni res, pa je!

Saj ni res, pa je!Robert Ripley je začel leta 1918 ustvarjati časopisno rubriko Saj ni res, pa je!, v kateri je pisal o neverjetnih zgodbah, ki so bile čudaške in nenavadne. Rubrika je postala uspešnica, prav tako kot njen avtor, ki jo je ustvarjal za mnoge časopise po vsem svetu, ter njegove radijske in televizijske oddaje. Postal je tako znan, da se je njegova priljubljenost lahko merila celo z ameriškimi predsedniki. Ko je leta 1933 v Chicagu odprl prvi muzej nenavadnih stvari, imenovan Odditorium, si je zanimivosti, ki jih je nabral po vsem svetu, prišlo ogledat več kot dva milijona ljudi. Danes je po vsem svetu 31 neverjetnih Odditoriumov (nam najbližji so v Veliki Britaniji ali na Danskem). V njih lahko v živo vidite spektakularno čudaško zbirko, ki nastaja že 85 let!

Zaradi vseh zgoraj navedenih uspehov se je institucija Ripley odločila tudi za izdajo knjige Saj ni res, pa je! Letošnja je že trinajsta izdaja knjige, ki podobno kot Guinnessova knjiga rekordov izhaja vsako leto. Za razliko od GWR se ne osredotoča na rekorde, pač pa zajame vse neverjetne stvari, ki so se zgodile. Torej ni toliko poudarka na merjenju kot na zanimivosti in čudaškosti.

Podobno so poglavja razdeljena na svet, živali, telo, popularno kulturo, promet, spretnosti, umetnost, hrano ter onkraj verjetnega.

Priporočamo