Riž je popolno rahel, če pred kuhanjem v vodo dodate sestavino, ki stane le 30 centov

23. 10. 2025
Riž je popolno rahel, če pred kuhanjem v vodo dodate sestavino, ki stane le 30 centov (foto: profimedia)
profimedia

Če je vaš riž vedno preveč lepljiv ali pacast, poskusite ta kuharski trik, ki popolnoma spremeni igro. 

Riž je pogosta sestavina v številnih kuhinjah zaradi svoje vsestranskosti. Uporablja se lahko v različnih jedeh – od paelle in rižote do priloge k začinjenim karijem ali bogatim enolončnicam.

Vendar pa je doseči popolno rahlo teksturo lahko izziv. Če riž prekuhate, dobite lepljivo kašo, če ga premalo skuhate, pa lahko povzroči, da je riž trd na ugriz ali pa v najslabšem primeru tvegate celo zastrupitev s hrano.

Če imate težave s pripravo popolno kuhanega riža, bo nasvet profesionalnega kuharja Chrisa Carpentierja pravi za vas. Ta je za Express namreč razkril preprost trik, s katerim preprečite, da bi riž med kuhanjem postal zdrizast in lepljiv.

In najboljši del? Potrebujete le osnovno sestavino, ki stane približno 30 centov in jo verjetno že imate v kuhinji.

riž
profimedia

Španski kuhar je svojim sledilcem na TikToku povedal: "Če je vaš riž pacast in lepljiv, vam lahko pomaga nekaj kapljic limoninega soka ali kisa."

Slabe novice za Tutankamonovo grobnico

Ko se riž kuha, toplota in voda povzročita, da škrob (predvsem amiloza in amilopektin) v zrnih nabrekne in se izloči, kar vodi do lepljive teksture.
Če v vodo dodate malo kisline – kot je limonin sok ali kis – se pH zniža. Takšno kislo okolje pomaga stabilizirati škrobne granule, zaradi česar manj verjetno počijo in sprostijo svoj lepljivi škrob v vodo. Zrna riža tako ostanejo bolj cela in ločena, rezultat pa je bolj rahel in manj lepljiv riž.

Kljub temu kuhar Chris svetuje, naj se ljubitelji hrane držijo navodil na embalaži, saj nobena količina kisa ne more rešiti močno prekuhanega riža.

Dodal je še: "To pomaga, ne reši pa težave v celoti, zato bodite vedno pozorni na količino vode, ki jo dodate rižu, temperaturo in čas kuhanja."

Kako vam bo puhast riž uspel prav vsakič

riž, kuhanje
profimedia
  1. Sperite surov riž – zrna stresite v cedilo in jih spirajte, dokler voda ni bistra. Tako odstranite odvečni škrob, ki povzroča lepljivost.
  2. Upoštevajte navodila na embalaži – pravilno razmerje vode in časa kuhanja vam bo pomagalo doseči želeno teksturo.
  3. Ne mešajte preveč – mešanje sprošča več škroba, kar povzroča pacasto teksturo. Če želite rahel riž, se temu izognite.
  4. Zmanjšajte temperaturo in uporabite pokrovko – ko voda zavre, kuhajte riž na nizkem ognju s pokrovko, da se enakomerno skuha.

Vir: Express

Preberite si tudi: Najbolj zdrave testenine po mnenju dietičarke - na seznamu ni tistih, ki jih skoraj vsi jemo

Novo na Metroplay: Utrinki 8. Cosmo konference: Lepota brez filtra