Ali ste tudi vi med tistimi, ki pred kuhanjem operete riž? Pa veste, zakaj je to dobro?
Riž pogosto jemo kot prilogo, saj je preprost za pripravo. Ga tudi vi radi skuhate? Potem je dobro vedeti sledeče: nekateri pravijo, da bi riž morali vedno oprati, drugi pa trdijo, da to ni potrebno.
Preberite še: Se po kopanju v morju oprhate ali ne? Tako morska voda vpliva na vašo kožo!
Mnenje kuharjev
Kuharski strokovnjaki razlagajo, da z izpiranjem riža zmanjšamo količino škroba, pišejo v uredništvu portala Aktivni.si. Zato je voda, v kateri izperete riž, motna. Pri določenih jedeh je pranje riža priporočeno, takrat ko je pomembno, da so zrna med seboj ločena. Pri drugih jedeh, kot je rižota, paella, razni riževi pudingi in podobno pa je zaželjeno, da je riž lepljiv in kremast, zato ga je bolje takoj skuhati brez izpiranja.
Ravno nasprotno pa je pokazala raziskava iz leta 2019, ki je primerjala, 3 različne vrste riža. Raziskovalci so testirali ravno to: ali riž zares izgubi lepljivost in ali je razlika v trdoti, če je opran ali neopran. Odkrili so, da razlike ni.
Bi morali riž v vsakem primeru oprati?
Z izpiranjem naj bi z riža spravili prah, luščine in druge koščke, ki so prišli vmes. To drži, vendar obstaja še en razlog, zakaj bi morali to vedno storiti: mikroplastika.
V hrani je že bila najdena mikroplastika, med drugim tudi v rižu. Raziskava iz leta 2021 je pokazala, da lahko z izpiranjem iz riža odstranimo do 20 % mikroplastike. Izkazalo se je tudi, da ni pomembno, ali je riž v plastični ali papirnati embalaži, saj vsebuje enako raven mikroplastike. Obstaja pa razlika v tem, ali je riž "instant" (torej predkuhan) ali kupite nekuhanega in ga pripravite sami: prvi vsebuje do štirikrat več mikroplastike kot drugi.
Morda vas zanima: V 5 minutah si naredite domači deodorant, ki vsebuje le 2 sestavini in obe imate verjetno že v kuhinji
Žal pa s pranjem ne boste odstranili bakterij, vendar ne skrbite, saj ne bodo preživele visokih temperatur med kuhanjem. Bolj bi vas moralo skrbeti, kako dolgo hranite skuhan riž, saj čisto vseh bakterij ne odstranite s toplotno obdelavo. Če kuhan riž predolgo stoji, se lahko aktivirajo spore teh bakterij in sprožijo veliko bolezni.
Če ga že hranite za npr. naslednji dan, ga dajte na hladno in ponovno pogrejte, preden ga zaužijete.
BONUS VIDEO: Pogovor z igalko Tino Gorenjak in o njenem knjižnem prvencu
Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj