Rok Iglar in Igor Tavčar (Gorki Chilli): "Peklo je kot hudič!"

Rok Iglar in Igor Tavčar (Gorki Chilli): "Peklo je kot hudič!" (foto: Arhiv Štartaj Slovenija, Mankica Kranjec) Arhiv Štartaj Slovenija, Mankica Kranjec
Vir: Lady
13. 12. 2016

Iz navdušencev nad pekočo hrano in predanih balkonskih gojiteljev čilijev sta Rok Iglar in Igor Tavčar po ugotovitvi, da v Sloveniji primanjkuje resnično kakovostnih, svežih in naravnih čili omak, prerasla v domiselna združevalca okusa in pikantnosti. Rezultat je družinica omak, ki navdušuje z okusom doma pridelanih pekočih paprik, sadno-zelenjavnih dodatkov in začimb.

Izbirate lahko med tremi okusi omak različnih stopenj pikantnosti: ekstremno pekočo 'All Stars', ki je na svetovnem tekmovanju World Hot Sauce Awards 2016 zasedla 2. mesto, pekočo omako z dodatkom čokolade 'Choco', ki je na istem tekmovanju osvojila 3. mesto, ter nežno in okusno omako z dodatkom tartufov 'Histria'. Družinico čili omak sta predstavila v oddaji Štartaj, Slovenija! na POP TV, okusne omake pa lahko kupite v megamarketih Interspar.

Primorsko-koroški duo ima za seboj popolnoma različne poklicne poti. Rok je začel v družinskem podjetju, pekarni, kjer je delal deset let, nato ga je pot zanesla na več različnih področij, od zavarovalništva in igralništva do varnostnih vod, v katerih je uspešno plul. Igor je po poklicu grafični tehnik in je bil na tem delovnem mestu več kot 20 let zaposlen pri časniku Primorske novice. Sicer nobeden od njiju ne dela več v teh podjetjih. "Križišče teh najinih poti predstavlja odbojka, s katero sva se oba pred leti profesionalno ukvarjala," povesta Rok in Igor.

Tri leta razvoja

"Od preprostega začetnega navdušenja nad pekočo hrano in prvih poskusov vzgoje sadik ter kuhanja omak in pridelanih čilijev do izpopolnjenega produkta, ki je našel mesto na policah Intersparovih megamarketov, so minila tri leta. V tem času je postopoma naraščalo število ur, ki sva jih ob svojih rednih službah namenjala tej dejavnosti, in hobi je sčasoma prerasel v pravcati podjetniški podvig. Drug za drugim so se pred naju postavljali novi izzivi, ki sva jih z veseljem sprejela in tako pridobivala vse več znanja in izkušenj. V največjo pomoč so nam bili prav Sparovi strokovnjaki, ki so nam z nasveti pomagali do tega, da najin produkt danes ustreza vsem predpisanim normam in lahko ponosno stoji na policah veletrgovca."

Peklo je kot hudič!

Rok in Igor sta nam zaupala zabavno anekdoto, ki se je zgodila na eni izmed predstavitev njunih pekočih omakic: "Za vedno se nama je vtisnila v spomin petletna deklica, posvojenka iz Vietnama, ki se je prikazala pri najinem pultu na eni od predstavitev v Novi Gorici. Vprašala je, če lahko poskusi najine omakice. Pa veš, da to peče, sva jo vprašala. A je samo prikimala in že namočila prvi kos kruha v eno od omak. Nič ni kazalo, da bi jo kaj zapeklo.

Starša sta nama prikimala, da je vse ok, saj je punčka vajena pekoče hrane. In je šla dalje s tistimi koščki kruha, vse do najbolj pekoče omake All Stars. Spogledala sva se in si mislila, zdaj pa bo jok. Ampak ne! Ne le da je zmogla tudi tisti grižljaj, naravnost uživala je v njem. Ko je odšla, sva zaskrbljeno tudi sama segla po omaki, da preveriva, ali sploh peče. Ja, peklo je kot hudič!"

Priporočamo