Zanimivosti Promocijsko sporočilo

Rok Iglar in Igor Tavčar: Recepture svojih peklenskih omak ohranjata zase!

21. 11. 2016
Deli

Poklicne poti Roka Iglarja in Igorja Tavčarja bi si le težko bile bolj različne, potem pa ju je združila velika ljubezen. Zasebno najprej ljubezen do odbojke, nato pa tudi poslovno še ljubezen do pekoče hrane. 

Njuno stičišče je bila dolgo časa predvsem odbojka, s katero sta se oba pred leti tudi profesionalno ukvarjala, in pa navdušenje nad pekočo hrano ter gojenjem lastnih čilijev na domačem balkonu. In tako kot vsi pravi navdušenci, sta si bila kmalu edina, da v Sloveniji primanjkuje resnično kakovostnih, svežih in naravnih čili omak, zato sta jih z veliko gurmanske žilice pričela izdelovati sama. Ko je strast prerasla okvire domače kuhinje, se je rodila poslovna ideja o pravi mali družinici svežih čili omak različnih stopenj pikantnosti, ki sliši na ime Gorki Chili.

Naj na tem mestu še povemo, da se v besedi »gorki« poleg bistva omak skrivata tudi imeni obeh avtorjev, s čimer je ta primorsko-koroški duo dal vedeti, da gre resnično za projekt iz srca.

Z Rokom in Igorjem smo takole izmenjali nekaj besed ...

O Gorkem Chiliju iz prve roke!

Kje sta našla navdih za svojo zdaj tako uspešno poslovno idejo?

Kot  ljubitelja pekočega sva spremljala ponudbo pekočih izdelkov v restavracijah in trgovinah ter spoznala, da je ta precej pomanjkljiva tako po številu izdelkov, ki so na voljo, kot po njihovi kakovosti. Želela sva nekaj več. Nekaj, kar nama bi bilo zares všeč. Zato sva začela kuhati svoje omakice. Najprej le za hobi in za lastno uporabo, potem pa naju je odziv prijateljev spodbudil k razmišljanju, da bi svoje izdelke začela tudi tržiti.

Koliko časa sta nato vložila v izpopolnjevanje vajinih omakic, da so bile 'dovolj' dobre za trg?

Od preprostega začetnega navdušenja nad pekočo hrano, prvih poskusov vzgoje sadik, kuhanja omak in pridelanih čilijev do izpopolnjenega produkta, ki je nato končno našel mesto na policah Intersparovih megamarketov, so minila tri leta. V tem času je postopoma naraščalo število ur, ki sva jih poleg najinih rednih služb namenjala iskanju pravega recepta, hobi pa je tako sčasoma prerasel v pravcati podjetniški podvig. Drug za drugim so se pred naju postavljali novi izzivi, ki sva jih z veseljem sprejela, in si tako nabirala vse več znanj in izkušenj. V zares veliko pomoč so nama bili prav Sparovi strokovnjaki, ki so nama z nasveti pomagali priti do te stopnje, da najin produkt danes zares ustreza vsem predpisanim normam in lahko ponosno stoji na policah veletrgovca.

Sta o svojih prizadevanjih odkrito govorila z vsemi okoli sebe ali sta raje kakšno stvar zadržala le zase? Tako, za vsak slučaj.

Recepture omak ves čas ohranjava zase in jih ne deliva z nikomer. Ponudnikov pekočih izdelkov je v Sloveniji vse več in normalno je, da drug drugega opazujemo in spremljamo, kdo si je kaj novega izmislil. A tako kot midva nimava namena iskati navdiha pri drugih proizvajalcih, si ne želiva niti, da bi si drugi izposojali ideje pri naju. O poslovnih načrtih kot takšnih pa se z domačimi ves čas odkrito pogovarjava in posvetujeva.

Se spomnita kakšne zanimive anekdote, ki se vama je zgodila med razvojem Gorki Chili receptur?

Ja, ena takšna simpatična. Na eni od predstavitev v Novi Gorici se je pri najinem pultu pojavila petletna deklica, posvojenka iz Vietnama, in vprašala, če lahko poskusi najine omakice. Pa veš, da to peče, sva jo vprašala. A je samo prikimala in že namočila prvi kos kruha v eno od omak. Nič ni kazalo, da bi jo kaj zapeklo. Starša sta nama prikimala, da je vse v redu, saj da je punčka vajena pekoče hrane. In potem je šla naprej s tistimi koščki kruha in preizkušala omakice prav vse do najbolj pekoče omake All Stars. Spogledala sva se in si mislila, zdaj bo pa jok. Ampak ne! Ne le, da je zmogla pojesti tudi tisti grižljaj, še naravnost uživala je v njem. Ko je odšla, sva zaskrbljeno še sama segla po omaki, da bi preverila, ali sploh peče, pa ugotovila, da: Ja, peklo je kot hudič!

Kje in kdaj sta naletela na največ težav pri vajinem projektu Gorki Chili?

V prvi fazi je bila kar zahteven zalogaj postavitev spletne trgovine. Odločila sva se, da to storiva sama, zato je bilo potrebno pridobiti precej znanja na tem področju. Zagonskih sredstev nisva iskala, imela pa sva nekaj prihrankov. Na začetku sva vse skupaj jemala zelo lahkotno. Rekla sva si, da poskusiva s prodajo in če bo šlo, bova zaslužek vložila naprej. Štart je bil dovolj dober, da sva lahko proizvodnjo postopoma nadgrajevala . Ves čas sva bila vztrajna in nisva popuščala niti, ko je prodaja v določenem obdobju upadla. Gnalo naju je predvsem veselje do tega dela. Ni nama bilo težko – in tudi danes je tako – žrtvovati vsako prosto uro za to, tudi marsikatero nočno.

Verjetno sta bila zelo vesela uvrstitev v projekt Štartaj Slovenija?

Ko so naju povabili zraven, si sprva nisva znala predstavljati, kako velik, pomemben in dobro postavljen projekt je Štartaj Slovenija. Takšno priložnost dobiš enkrat v življenju in bila bi popolna bedaka, če je ne bi zagrabila. Pomoči in nasvetov sva deležna od številnih ljudi različnih strok. Največ nama pomenijo nasveti, zaradi katerih je najin izdelek danes prav zares brezhiben in si tako zasluži svoje mesto na policah Intersparov. Poleg tega je neprecenljiva tudi promocija, ki sva je bila delžna tekom tega projekt. S tega zornega kota se zdi, kot bi naju sodelovanje v Štartaj Slovenija prestavilo iz prve direktno v peto prestavo.

Je to vajin prvi podjetniški poskus?

Ja, Gorki Chili je najin prvi podjetniški poskus.

Imata kakšen nasvet za začetnike, kakršna sta bila vidva še pred Gorki Chilijem?

Vsem, ki imajo dobro idejo in 1000-odstotno verjamejo vanjo, lahko svetujeva, naj na široko odprejo svoje oči, poiščejo dobre vire informacij in si naberejo nekaj sredstev ki jih potrebujejo za zagon, predvsem pa: naj se založijo z veliko mero vztrajnosti in potrpežljivosti. Uspeh ne pride kar tako in čez noč. Svet podjetništva je tudi poln malih pasti in nepredvidenih zapletov, ki jih je najbolje sproti reševati.

Vajin življenjski moto je ...

Velikokrat nama pride prav en istrski: 'Krepat, ma ne molat.'

Več o Gorki Chili!

Rezultat prizadevanj Roka in Igorja je bila naposled družinica omak Gorki Chili, ki navdušuje z okusom doma pridelanih pekočih paprik, sadno-zelenjavnih dodatkov in začimb. Izbirate lahko med tremi okusi omak različnih stopenj pikantnosti: ekstremno pekočo »All Stars«, ki je na svetovnem tekmovanju World Hot Sauce Awards 2016 zasedla 2. mesto, pekočo omako z dodatkom čokolade »Choco«, ki je na istem tekmovanju osvojila 3. mesto ter nežno in okusno omako z dodatkom tartufov »Histria«.

Spletne povezave za Gorki Chili:


Štartaj Slovenija

Zgodbo Roka in Igorja ste že spoznali tudi v oddaji Štartaj, Slovenija! na POP TV, izdelki vseh 12 sodelujočih v projektu Štartaj Slovenija pa so že dostopni na posebnih policah v megamarketih Interspar.

štartaj slovenija