Romana Čolić (Psihoterapija Pot) o novoletnih obljubah in notranji motivaciji

Romana Čolić (Psihoterapija Pot) o novoletnih obljubah in notranji motivaciji (foto: profimedia) profimedia
17. 12. 2018

Počasi se izteka leto in približuje se novo. Ob tem prehodu pogosto razmišljamo o tem, katere stvari bi opustili, spremenili in kaj bi začeli na novo. Poraja pa se vprašanje, kako boste to storili?

Zgolj »pritisk« časa, ki od vas pričakuje, da morate nekaj spremeniti, namreč ni dovolj.

Za spremembo je potrebna vaša notranja motivacija in želja. Spremembo lahko dosežete le z evalvacijo in iskrenostjo do sebe. S čim ste zadovoljni, kaj si želite, kaj vas ovira, kaj vam daje energijo.

Običajno pa se sprememb ne lotimo tako. Številni si zadajo, da bodo spremenili tisoč in eno stvar. Hitro nastajajo dolgi seznami, ki visijo nad glavo posameznika in ga še dodatno spravljajo v stisko. In tako se kaj hitro zgodi, da se vse obljube izjalovijo.

Bolj kot karkoli je pomembno zavedanje, da smo dovolj dobri točno takšni kot že smo. Pomembno je, da lahko damo vrednost sebi ter da verjamemo, da smo sposobni in zmožni.

Za postavljanje novih načrtov v novem letu je pomembno, da pridejo stvari iz vas, da poskušate zares začutiti, kaj si želite. Pomembno je, da ste v stisku s seboj, da lahko začutite, kaj vam sporoča vaše telo, kaj si želi, koliko zmore. To še posebej velja, ko govorimo o fizičnih naporih, športu in delu za službo. Prav na tem mestu pogosto pretiravamo in se izčrpavamo.

Torej, postavite si cilje, ki so vaši. Za katere nekje globoko v sebi čutite, da je to to. Kaj pa tisti visoko ambiciozni cilji? Ti so lahko velik motivator, vendar moramo biti sposobni soočiti se z občutki, ki pridejo ob morebitnem neuspehu. Ko nekaj ne uspe, kot smo si zamislili, nas hitro preplavijo občutki nevrednosti, nesposobnosti in nezmožnosti. S tem se je težko soočiti. A ko imamo o sebi dobro mnenje, ko smo sami s seboj v osnovi zadovoljni, takrat vemo, da smo kljub neuspehu vredni in sposobni in smo neglede na rezultat lahko ponosni sami nase, takrat lahko gremo naprej. Takrat nas padec ne ustavi.

In zato je tudi pomembno, da najprej pri sebi prepoznamo: kaj smo, kdo smo, kaj si želimo, kam gremo in si na podlagi tega postavljamo cilje. Hkrati pa gradimo odnose, v katerih se počutimo varne in svobodne, odnose, ki so nam podpora in spodbuda. Zavedati se moramo, da uspeh pride, ko verjamemo vase in imamo podporo.

Notranja motivacija je pomembna, tako kot dobri odnosi, ki mi dajejo varnost, svobodo in podporo. Če posameznik ne čuti, da želi nekaj spremeniti, bo zelo težko, saj je vsaka sprememba težka. Vsaka sprememba je namreč nekaj novega, nekaj nepoznanega, in zato lahko posamezniku prebuja tudi občutek ne-varnosti. Zato so navade nekaj, kar je zelo težko spremeniti. Če pa čutimo željo po spremembi, sledimo tej želi, smo vztrajni, se da marsikaj.

Napisala psihoterapevtka Romana Čolić, ki jo lahko spremljate tudi prek Facebook strani Psihoterapija pot in istoimenski Instagram strani.