Romana Čolić (Psihoterapija Pot) za dan, ko zaživijo spomini!

Romana Čolić (Psihoterapija Pot) za dan, ko zaživijo spomini! (foto: profimedia) profimedia
31. 10. 2018

Približuje se prvi november - dan, ko se mnogi odpravijo na pokopališča. V tem dnevu se v nas prebudijo različna občutja, večerno nebo odseva rdečkast plamen sveč, ki jih prižigamo pokojnim v spomin. To je dan, ko se še posebej spominjamo svojih najdražjih, ki jih ni več med nami. Ob tem dnevu postane naš korak počasnejši in dih nekoliko bolj umirjen.

Prihajajo trenutki, ko se bo nekdo ob grobu svoje babice spominjal njenih dobrot in tople besede. Marsikdo se bo ob grobu svojega dedka, spominjal kako se je dedek igral z njim, kako sta skupaj v drvarnici izdelovala ptičje hišice. Nekdo bo ob grobu svojega očeta slišal njegove plemenite besede in se spominjal njegove hrabrosti ali bo ob grobu svojega sošolca, prijatelja, partnerja, brata ali sestre še vedno hrepenel po skupnih trenutkih.

Spomini ob grobu so lahko zelo prijetni a normalno je, da lahko začutimo tudi veliko žalosti in bolečine. Tudi solze so nekaj normalnega. Nič ni narobe, če se ob grobu svojega bližnjega utrne solzica. To ne pomeni, da smo šibki, to pomeni, da nam ta oseba manjka, da jo pogrešamo, da si želeli, da bi bila še vedno z nami. Zatiranje čustev ne prinese nič dobrega. Če začutite bolečino, žalost, jezo, povejte to ljudem okoli vas. Povejte, da ste žalostni, da osebo pogrešate in se skupaj z ljudmi, ki so ob vas spominjajte lepih trenutkov.

Smrt bližnje osebe je ena najhujših bolečin, kar se nam lahko zgodi v življenju. Na to izgubo nikoli nismo pripravljeni in niti nimamo recepta kako se soočiti s tem. Izgubo vsakdo doživlja po svoje, prav tako je žalovanje svojski proces in lahko traja tudi nekaj let. V začetni fazi je šok, kateremu sledi zanikanje, jeza, čustvena otopelost in obup. Kasneje lahko privede tudi do depresije in občutkov krivde. Pomembno je, da v teh bolečih trenutkih nismo sami in da si dovolimo spregovoriti. Depresija namreč pride ravno od neizrečenih čustev in občutkov, da nismo kos vsem pritiskom, bremenom in situaciji. V naslednji fazi žalovanja počasi prihaja do sprejetja, soočanja in reorganizacije življenja.

Prazničen dan, ki je pred nami lahko prebudi mnoga čutenja. Dovolite si jih začutiti in jih tudi izraziti.

Naj bo prvi novembrski dan za vas miren.

  

Napisala psihoterapevtka Romana Čolić, ki jo lahko spremljate tudi prek Facebook strani Psihoterapija pot in istoimenski Instagram strani.

Priporočamo