Rože v stanovanju - vsaka ima svoj čar

Rože v stanovanju - vsaka ima svoj čar (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Jana
21. 11. 2017

Rože v stanovanju so zelo široka tema, ki ji nikoli ne pridemo do konca, saj ima vsaka rastlina svoj čar in v hipu lahko deluje drugače, če jo prestavimo le za malenkost.

Rastline poživijo naš življenjski prostor in so lepe za oko. Čudovito je, če jih uzremo, ko stopimo skozi vhodna vrata svojega doma in ko se po ustaljeni navadi podamo še v vse druge prostore. Lepo je, če nas na vsakem koraku pričaka vsaj kakšna malenkost, ki nam razveseli srce in dušo.

Kam kaj pristaja?

Ne vem, kako je z vami, vendar se jaz močno trudim okoli svojih rastlin, jih vneto razmnožujem, presajam, prestavljam iz kota v kot ali kar na sredino sobe. Hodnik je včasih tako imenovana čakalnica za nove rože, ki so pravkar prispele na svoj novi naslov in morajo šele dobiti svoj prostor, ki pa še zdaleč ni dokončen. Kam kaj pristaja, seveda ugotovim čez nekaj časa in potem se prestavljanje začne znova. Če mi manjše rože niso več všeč, jih praviloma podarim in si nabavim velike rastline v velikih okrasnih loncih, da je vse skupaj videti že precej divje. In tako je, dokler mi je všeč.

Rože v stanovanju

Vse na svojem mestu

Tokrat vam predstavljamo rože v stanovanju, kot si jih je zamislil cvetličar Marjan Lovšin, ki odlično ve, katero rožo je treba postaviti na določeno mesto in kako jo umestiti med druge predmete, okrasne in uporabne, v stanovanju. Obiskovalce že v hodniku pozdravi velika okrasna posoda z orhidejami in okrasnimi travami. Svetloba s stropa še dodatno okrepi veličastnost rastlin. Vijoličasta hortenzija in rožnata nerina v majhni vazi na komodi z aperitivom poživita celotno kompozicijo in človeka prešine misel: »Tukaj je pa res vse na svojem mestu!«

Dramatičnost na pohodu

Korak naprej sledi vrhunec – pogrnjena miza za večerjo. Marjan Lovšin je z njo verodostojno izpolnil svojo izjavo, da je zdaj na pohodu dramatičnost. Temni cvetovi vrtnic in malo svetlejše orhideje delujejo prav bombastično. Pri priznanem cvetličarju seveda ne gre brez ptičev, ki stojijo na zlatih kockah. Krožniki, kozarci in jedilni pribor so na mizo postavljeni z milimetrsko natančnostjo. Pri postavitvi čudovite mize in izbiri drugega dekorja je sodeloval Jože Murkovič, oblikovalec notranjih prostorov s pretanjenim občutkov za vse, kar je lepo, vredno, starinsko in brezčasno. To dokazuje tudi Salon Jože Murkovič v Štefanovi ulici 3–5 v Ljubljani, kjer lahko skozi izložbena okna že od zunaj zrete v imenitne uporabne in okrasne predmete za opremo notranjih prostorov tako rekoč vseh vrst.

Rože v stanovanju

Kava pri oknu

Vijoličaste hortenzije in rožnate nerine se vlečejo skozi prostor. Kava in piškoti so okusnejši, če ob tem oko pade na prikupen cvetlični aranžma. Za boljšo prebavo se prileže še kaj žganega ob klubski mizi, ki jo krasi velik šop rožnatih nerin ter znova aranžma iz vijoličaste hortenzije in rožnate nerine. »Ja, tukaj pa vidiš lep prizor z vsakega zornega kota,« me je prešinila misel, ki mi je pričarala na obraz širok nasmeh, ki sploh ni hotel izginiti. Ozrla sem se še po ogromni streliciji sredi sobe, vendar o njej, velikanskih listih monstere sredi otoka v kuhinji in o tem, kaj je primerno postaviti v druge bivalne prostore, bomo pisali v drugi zgodbi.

Besedilo: Jasna Milinković // Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik