Ta čudežna rastlina spodbuja rast las, gojite pa jo lahko kar na polici v vašem domu!

25. 5. 2024
Deli
Ta čudežna rastlina spodbuja rast las, gojite pa jo lahko kar na polici v vašem domu! (foto: Profimedia)
Profimedia

Ja, gre za rastlino, ki bo preživela v vseh letnih časih.

In gre za njegovo veličanstvo rožmarin. Tudi sicer je to ena bolj priljubljenih začimb v Sloveniji. Odličen je kot dodatek jedem, ugodno pa vpliva tudi na naše zdravje. Vsebuje antioksidante in druge koristne snovi, ki lahko pomagajo krepiti naš imunski sistem, izboljšati spomin, sprostiti telo ter celo zaščititi pred rakavimi obolenji.

Z njim lahko odišavimo dom, pospeši pa tudi rast las, prepreči njihovo izpadanje, nastanek prhljaja, pomaga pa še pri kožnih aknah. Res je, da je rožmarin v prvi vrsti vrtna rastlina, zato mnogim v zaprtih prostorih ne uspeva. A na portalu Metropolitan razkrivajo nasvete, ki vam bodo pomagali uspešno gojiti to rastlino kar v svojem stanovanju.

Kako gojiti rožmarin v zaprtem prostoru?

1. Prva težava se pojavi, ko rožmarin z vrta prinesete v prostor. Dotlej je užival neposredno in močno sonce, ko pa ga premaknete v zaprt prostor, postane lačen sonca. Zato je pomembno, da najprej premaknete rastlino na vrtu – na prostor z več sence. Rastlino premaknite nekaj tednov, preden jo želite prenesti v hišo. Spremenjeni pogoji bodo prisilili liste k učinkovitejši rabi svetlobe in rožmarin bo lažje prenašal pomanjkanje sončne svetlobe v hiši.

2. Ko ga prinesete, ga postavite poleg najbolje osvetljenega okna. Če ne bo mogel užiti vsaj od šest do osem ur svetlobe, morate nabaviti rastlinsko svetilko.

3. Zalivanje je še ena pogosta težava – rožmarina ne smemo zalivati niti preveč niti premalo. Pomembno je, da je drenaža odlična, vendar nikoli ne dovolite, da se zemlja popolnoma izsuši.

4. Da rožmarina ne bi napadla plesen, ga ne imejte v prostorih z visoko vlažnostjo, kot sta kuhinja in kopalnica. Idealno bi bilo zagotoviti čim močnejše kroženje zraka, čeprav prezračenosti kot v naravi ne boste nikoli dosegli. Pomaga, če vključite ventilator, poroča portal Novi.ba. Škodljivci bodo tako rastlino težko uničili, razen če je že oslabljena, če pa pride do okužbe, uporabite organske pesticide za sobne rastline.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan