Morda se vam ga splača večkrat vključiti v vašo prehrano.
Zdravstveni strokovnjaki priporočajo rženi kruh kot primeren dodatek k prehrani za hujšanje, pri čemer svetujejo, da ga lahko uživamo vsakodnevno v zmernih količinah. Španska nutricionistična fundacija je poudarila zdravstvene koristi različnih vrst kruha, pri čemer je posebej izpostavila rženi kruh kot zelo koristnega.
"Rženi kruh izstopa z nizko vsebnostjo maščob – 3,3 grama na 100 gramov izdelka – kar ga naredi koristnega za tiste, ki želijo izgubiti težo ali zmanjšati vnos kalorij. Poleg tega njegova vsebnost vlaknin pomaga, da se počutimo siti, ter izboljšuje prebavo. Prav tako pomaga odstranjevati 'slab' holesterol, znan kot LDL holesterol, s čimer preprečuje kardiovaskularne težave in ohranja arterije čiste," so pojasnili.
"Rženi kruh je bogat s fosforjem, ki krepi kosti in zobe, kar je koristno tako za starejše kot za otroke, ki še rastejo. Vsebuje tudi minerale, kot so železo, kalcij, selen in natrij, ter zdrave maščobne kisline. To krepi imunski sistem in izboljšuje metabolizem, kar je lahko zelo koristno za vegetarijansko ali vegansko prehrano."
Rženi kvas omogoča mikroorganizmom v črevesju, da uravnavajo raven sladkorja v krvi in prinašajo druge koristi. Prav tako so ugotovili, da ob uživanju rženega kruha raven sladkorja v krvi pada počasneje, kar je zelo pozitivno za naše zdravje. Zdravstveni strokovnjaki priporočajo rženi kruh kot primeren dodatek k prehrani za hujšanje, saj ga lahko uživamo vsakodnevno, če je vnos zmeren.
Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj