S fižolom rešujemo Zemljo, z ljubosumjem krepimo razmerja, z nerealnimi pričakovanji pa ustvarjamo zafrustrirane ženske

S fižolom rešujemo Zemljo, z ljubosumjem krepimo razmerja, z nerealnimi pričakovanji pa ustvarjamo zafrustrirane ženske (foto: Profimedia) Profimedia
2. 2. 2019

Zdi se, da je zdaj pravi čas za malce samoanalize. Zgodbe v tisku tokrat na vseh koncih vabijo, da se vprašamo malce težja vprašanja, na katera morda nimamo najbolj prijetnih odgovorov. Recimo nekaj popolnoma  prvinskega – koliko mesa pojeste? Ali pa nekaj globljega – kako daleč od izgorelosti mislite, da ste? Če hodite spat ob štirih zjutraj kot Jan Plestenjak, potem ste ali na robu ali pa živite pravo roknrol življenje. Premislite.

Če ste se zadnje dni kaj potikali po Facebooku, ste zagotovo naleteli na vsaj eno zgodbo o tem, kako si naš planet v bistvu še najbolj uničujemo s pretirano živinorejo. Zdaj to ni več kakšna čudaška teorija zarote, ampak na to opozarjajo raziskovalci s področja okolja in javnega zdravja. Kot povedo v novi številki revije Liza, so posledice ignoriranja tega problema lahko precej apokaliptične.

Kako zadevo rešiti? Triletni projekt Langa, v katerem je sodelovalo 37 strokovnjakov iz 16 držav, spodbuja prebivalce v bogatih državah k drastičnemu zmanjševanju uživanja mesa. Priporočeno je, da bi dnevno zaužili nič več kot 14 gramov rdečega mesa, kar je približno polovica rezine slanine. Beljakovine bi lahko enostavno nadomeščali s stročnicami, kot so fižol, čičerika in leča. Zakaj, kako in kam bi to peljalo, pa preberite v novi številki revije Liza, kjer vas čaka tudi iskren pogovor s Francom Severjem Frantom, partizanom, ki je s svojo skupino 500 vojakov leta 1945 preživel obkolitev nemške SS divizije s kar 12.000 vojaki! »Borili smo se, da bomo obstali in živeli.«

 Liza

In ko se že ravno spravljamo reševati planet, lahko pometemo še doma. V odnosu. Kjer je, kot kaže, fino, če je vsaj malo ljubosumja. Tako nas v novi številki revije Lady učita Jasmina Šmarčan in Samo Kališnik. Če ju ne poznate, potem verjetno ne hodite po veliko veselicah. Ona poje v zasedbi MJAV, on igra bas kitaro v ansamblu Kvatropirci (če kliknete tule, je on tisti z brado na levi), skupaj pa tvorita simpatičen par, ki je poklepetal z glavno urednico revije Lady. Med drugim sta povedala, da je ljubosumje zdravo, saj  ti pomeni, da ti je za drugega mar. »Vsak od naju je bil že kdaj ljubosumen. Če ti je mar za nekoga, se ta občutek pač kdaj pojavi.«

 Lady

Pojavil pa se je tudi Jan Plestenjak. Z Modrijani, kakopak, saj so zdaj že tesni prijatelji, čeprav se verjetno težko uskladijo za druženje, ker Jan v novi številki revije Story pravi, da še kar hodi spat ob štirih zjutraj. Ko se vsi nezanimivi ljudje poberemo spat, Jan končno dobi potrebni mir, da lahko ustvarja. Sicer pa vseeno želi malce spremeniti to nezdravo navado. Kako mu uspeva, namigne v novi številki revije Story.

 Story

A preden vsi začnete premikati svoje spalne navade v nečloveške ure v želji, da bi bili kot Jan Plestenjak, se raje ustavite - in postavite na realna tla. Zvezdniki takšnih in drugačnih kalibrov nas že dovolj vlečejo stran od naše lastne biti. Saj razumemo, vsi bi radi imeli boke kot Kim Kardashian, zadnjico kot Miley Cyrus in nasmeh kot Ariana Grande, a v novi številki revije Sensa, nas varuha žensk – Jernej Bernik, dr. med. specialist ginekologije in porodništva in Polona Podnar, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva – v svetu plastike in turbo plehkosti opozarjata, da prav vedno bolj nerealna pričakovanja, sploh v poslovnem svetu, ustvarjajo izgorele, zafrustrirane in depresivne ženske.

Sensa

»Z naslovnic reij se nam ves čas smehlja lik popolne ženske – urejena, nasmejana, zaljubljena in srečna mamica, po vrhu pa še uspešna v poslu. Resnični svet je daleč od tega,« v obširnem pogovoru v reviji Sensa pove dr. Podnarjeva. In oba varuha žensk ne skoparita z iskrenimi in lucidnimi razkritji, kako lahko v tem času tako ženske, kot tudi moški, najdejo svoj izraz, zlasti, ko se odločamo za družino.

 

 

 

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri