S krvodajalsko pobudo so letos pridobili 10.000 novih krvodajalcev

Alen daruje kri (foto: Primož Korošec) Primož Korošec
17. 12. 2014

Krvodajalsko pobudo, ki je letos potekala pod sloganom 'Ohranite mirno kri in jo raje darujte tistim, ki jo zares potrebujejo' so podprli številni prepoznavni obrazi, avtor in interpret besedila ter dolgoletni krvodajalec Kosta pa je h krvodajalstvu pozval z videospotom.

Podporniki krvodajalske pobude »Daruj energijo za življenje!«, ki poteka s podporo družbe Petrol v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije (RKS) in Zavodom RS za transfuzijsko medicino (ZTM), so pred dnevi pripravili zaključni dogodek letošnjega leta, na katerem so poudarili odlične rezultate letošnje akcije. Tudi s pomočjo omenjene krvodajalske akcije, ki teče že četrto leto zapored, so v zadnjem letu ponovno pridobili 10.000 novih krvodajalcev.

Akcijo »Daruj energijo za življenje!« so ponovno podprli številni prepoznavni obrazi: Kosta, Jadranka Juras, Boštjan Romih, Povej naGlas, Eva Černe ter slovenski hokejisti in rugbyjisti.

Letošnja že četrta uspešna ponovitev akcije Daruj energijo za življenje je izpostavila strpnost - tudi pri spletnem komuniciranju, v javnem govoru, v prometu ipd. - in medsebojno spoštovanje kot osnovi za krvodajalstvo, obenem pa je ponovno vabila k vpisu darovalcev v skupno bazo krvodajalcev, s pomočjo katere sta si Rdeči križ in Zavod za transfuzijsko medicino olajšala vabljenje krvodajalcev za zagotavljanje nemotene preskrbe s krvjo.

Kakšni ljudje so krvodajalci?

Krvodajalci so ljudje, ki se zavedajo, da s svojim ravnanjem omogočajo zdravljenje bolnikov.

Kdo lahko postane krvodajalec?

Na odvzem krvi lahko krvodajalci pridejo tudi sami, na vsa odvzemna mesta - na redne krvodajalske akcije oziroma v delovnem času transfuzijskih služb. Krvodajalce pozivamo, da si prej na spletni strani ogledajo zaloge krvi po krvnih skupinah ali se vpišejo v bazo krvodajalcev ter s tem pomagajo pri vzpostavljanju optimalnih zalog krvi.

Kako vemo, kakšna je potreba po krvi?

Ažurni podatki o zalogah in potrebah krvnih skupin so dnevno dostopni na uradni spletni strani www.daruj-kri.si, na Facebook strani Daruj kri in spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino, www.ztm.si. Grafični prikaz krvi v epruvetah prikazuje zadovoljivo ter nezadovoljivo količino potreb posamezne krvne skupine.

Aplikacija Daruj kri

Na spletni strani www.daruj-kri.si, www.ztm.si in na Facebook strani Daruj kri se nahaja aplikacija Daruj kri za mobilne telefone, ki sta jo pripravila Zavod RS za transfuzijsko medicino in Rdeči križ Slovenije v okviru mednarodnega projekta BESSY. Krvodajalci lahko preko aplikacije spremljajo svoj krvodajalski koledarček, stanje zalog krvi ter lokacije in termine krvodajalskih akcij.