S projektom Na OFF so želeli opozoriti na socialno izključenost gluhih in naglušnih

Ekipa, ki je zaslužna, da je projekt Na OFF zaživel. (foto: Miha Vidrih) Miha Vidrih
Vir: Jana
30. 12. 2016

V prvi polovici novembra je v Mariboru zaživel projekt Na OFF. V sarajevskem grilu Vučko je tri dni delovala prva in edina slovenska gostilna z gluhim osebjem.

S projektom so člani Društva gluhih in naglušnih ob podpori študentk mariborske filozofske fakultete želeli javnost opozoriti na socialno izključenost in težave pri zaposlovanju gluhih in naglušnih. Tridnevna socialna intervencija je tudi napoved stalne kavarne z izključno gluhim in naglušnim osebjem, ki bo z malo sreče nemara zaživela že prihodnje leto. Pot do tja pa je še dolga in polna ovir.

Vzor iz tujine

V Parizu je kavarna Caffe Signs, kjer streže izključno gluho osebje, gostje pa svoja naročila oddajo v znakovnem jeziku, vrata odprla pred 12 leti. Njihovemu vzoru so leta 2014 sledili tudi v Kanadi. Na ta zanimivi podatek sta ob iskanju teme za projektno nalogo iz socialne psihologije naleteli mladi študentki filozofske fakultete, Mija Štrakl in Barbara Sužnik. Dekleti imata s problematiko gluhih in naglušnih tudi osebne izkušnje, kar ju je gnalo v nadaljnje raziskovanje problematike pri nas. Barbarin kolega je naglušen, Mija pa se je učila znakovnega jezika in prek te izkušnje podrobneje spoznala ovire, s katerimi se gluhi srečujejo vsakodnevno. Ideja o poskusni uvedbi lokala z gluhim osebjem se jima je zdela zanimiva in sta jo kot intervencijo predstavili na začetku letošnjega leta. S tem sta želeli pomagati pri razbijanju socialnih predsodkov. Pokazali sta, da lahko gluhi opravljajo tudi zahtevnejša dela, da potrebujejo izziv ter priložnost, da se dokažejo.

Prvi korak k rušenju tabujev

Intervencija je naletela na veliko zanimanja in k sodelovanju sta Mija ter Barbara povabili Društvo gluhih in naglušnih Podravja, Maribor. Člani društva so se z veseljem odzvali in sredi novembra so projekt ponovili. Skupaj so želeli odpravljati predsodke in rušiti tabuje. »Med delodajalci je opazen strah ob stiku z gluho osebo. Marsikdo si zaradi lastnih predsodkov gluhe osebe ne upa zaposliti, četudi se izkaže za zelo sposobno,« pove gospod Milan Kotnik, sekretar Društva gluhih in naglušnih Podravja, Maribor. Skromno pristavi, da je izmed vodij 13 delujočih društev gluhih in naglušnih v Sloveniji on pravzaprav edina skoraj povsem gluha oseba na takem položaju. Gluhe velikokrat označijo za povsem nezaposljive, sploh kadar jih poleg gluhote pesti še kakšna telesna hiba. Če človeku z odločbo, da je nezaposljiv, vseeno ponudite priložnost, ne boste od države deležni niti subvencije, ki vam bi sicer pripadala. Da bi se lažje vživeli v položaj gluhih, so po vzoru iz tujine, tudi v Mariboru, gostje hrano in pijačo naročali v znakovnem jeziku, Društvo pa je pripravilo razstavo. Svojo podporo projektu so pokazali tudi člani NK Maribor, ki so si z zanimanjem ogledali razstavo, se preskusili v znakovnem jeziku in potrpežljivo pozirali pred fotografskimi objektivi.

Podjetje priložnosti

Društvo gluhih in naglušnih Podravja se je odločilo ustanoviti socialno podjetje, ki se bo ukvarjalo z gostinsko dejavnostjo in hkrati razbijalo tabuje, ko bo svet gluhih na prijeten način približalo slišečemu delu družbe. Ideja o ustanovitvi podjetja zori že skoraj pet let. Ko so se podrobneje ukvarjali s težavami zaposlovanja gluhih, so ugotovili, da je poleg brezposelnosti velika težava tudi med tistimi, ki imajo službo. Večina jih namreč opravlja poklice, ki so glede na njihove dejanske sposobnosti podcenjujoči. V podjetju, ki je trenutno v ustanavljanju, bodo priložnost dobili gluhi in naglušni, pa tisti s polževim vsadkom. Predvsem bi želeli zaposliti dolgotrajno brezposelne, tiste, ki na normalnem trgu dela ne dobijo ustrezne zaposlitve. Želje ustanoviteljev se pospešeno oblikujejo. Želijo upravljati dostopno ulično kavarno, kjer bodo gostje lahko naročali v znakovnem jeziku. Ob podpori Mestne občine Maribor, osebja sarajevskega grila Vučko, podpori Zavoda PIP ter agencije Aritmija počasi, a vztrajno poganjajo kolesje.

Besedilo: Helena Kosi Odlak // Fotografije: Miha Vidrih

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri