Mojca Mavec o pametni tehnologiji

29. 8. 2017 | Vir: Lady
Deli
Mojca Mavec o pametni tehnologiji (foto: Stefan Lupin)
Stefan Lupin

Zadnjič, ko je šel k vragu moj mobilnik, mi je spet postalo jasno, kako zelo smo odvisni od pametne tehnologije. Enostavno več ne gre brez nje. Pri tem se človek seveda vpraša, kam vse to vodi. V najslabšem primeru v suženjstvo, v milejši različici pa bomo postali hišni ljubljenčki. Če je stroj res tako pameten, bo hitro lahko prišel do podobnega zaključka.

Tako kot ljudje radi prisluhnemo kanarčkom, bi si tudi Siri in Alexa nekega dne lahko omislili ves orkester slovenske filharmonije, vklenjen v dnevni sobi. Pametnemu hladilniku bi bilo zagotovo všeč. Vsaj tako kot gospa v krznenem plašču, ki bi čepela v terariju kot kak leopardji gekon. Ljudje s talentom in tisti z izbranim videzom bi bili najbolj iskana vrsta. Tudi maratonci in drugi športniki, ki bi lahko ure in ure tekali po kletki ali pa kot hrček poganjali kolo. Danes obstajajo ljudje, ki s pitbuli in drugimi zverinami krepijo svoj ego, čez desetletje ali dve bo morda že Siri imela na vrvici besnega fitnesača, ki bo renčal v mimo­idoče.

A kaj bo umetna inteligenca počela z državljani brez posebnega talenta? Z ljudmi, ki radi poležavajo na kavču ali visijo po bifejih? Lenuhi imajo že tako v sebi nekaj mačjega. Ure in ure so iztegnjeni na kavču in čakajo, da jih kdo počoha. Vprašanje pa je, koliko časa lahko pametni hladilnik s priključenimi kolegi prenaša tako domačo žival. Pokaže malo empatij in ji vrže kako kost.

Za večino nas ni povsem jasno, kakšno vlogo nam bodo dodelili stroji v prihodnje. Lahko samo upamo, da niso prepametni. Potem namreč lahko hitro ugotovijo, kako lepo je malo polenariti in pustiti drugim, da opravijo delo namesto nas.

Če se bo ta misel kdaj pojavila v programu naše kosilnice ali pomivalnega stroja, potem gorje.

Potem ni več dolga pot do človeških farm in intenzivne reje pomivačev in pometačev. Tako kot krave za nas pridelujejo mleko in kokoši nesejo jajca, bomo morda tudi sami nekoč pristali v službi aparatov.

Zadnjič, ko je šel k vragu moj pametni mobilnik, sem potem še dolgo razmišljala, ali bi si sploh kupila še pametnejšega.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan