S skodelico kave smo lahko bolj učinkoviti

25. 1. 2019
Deli
S skodelico kave smo lahko bolj učinkoviti (foto: Barcaffe Press)
Barcaffe Press

Skodelica dišeče in okusne kave je zagotovo eden izmed najbolj opojnih in poživljajočih napitkov. Kar dve tretjini ljudi na svetu pije kavo, nekateri se z njo razvajajo ob posebnih trenutkih, spet drugi pa si brez nje ne znajo predstavljati začetka delovnega dne.

Kava ima številne pozitivne učinke, med drugim lahko zmanjša utrujenost in vpliva na delovanje možganov. Številne študije ugotavljajo, da kava izboljšuje delovanje številnih možganskih funkcij, ki so povezane z zbranostjo, spominom in motivacijo.

Kofein je blago poživilo, ki stimulativno vpliva na centralni živčni sistem. Ko zaužijemo kavo, kofein preide v krvni obtok in preko krvno – možganske pregrade doseže naše možgane.

Že nekaj skodelic kave na dan ima spodbujevalni učinek na naš organizem. Povezava med produktivnostjo in kavo je zelo močna - kofein v kavi stimulira naše možgane in za kratek čas poveča njihovo produktivnost, povzroča jasnejši in hitrejši tok misli, zmanjšuje utrujenost in povečuje budnost.

Začelo se je izpitno obdobje, študente po vsej Sloveniji čakajo dolgi dnevi in neprespane noči. Da pa bi se lažje spravili k učenju, povečali motivacijo in zvišali nivo energije se študenti (vsaj velika večina) poslužujejo kave. Omamna skodelica tega opojnega napitka ima številne učinke, ki pozitivno vplivajo na delovanje možganov, zbranost in spomin.

kava

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu