S taščo na morje? Mlada družina potrebuje čas zase!

S taščo na morje? Mlada družina potrebuje čas zase! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
10. 8. 2017

Čeprav si vsakdanjega ritma brez pomoči starih staršev ne moremo predstavljati, mlada družina potrebuje tudi čas zase. In kdaj, če ne na počitnicah, si ga lahko sploh vzame?

Včasih so mlade družine na počitnice pogosto odhajale skupaj s starši. Možnosti ni bilo veliko. V obremenjene sindikalne počitniške zmogljivosti se je za deset dni natrla razširjena družina. Delili so si stroške prevoza, nastanitve, vznemirjenje ob težko pričakovanem letovanju, najlepše morske dogodivščine in skrbi. Proti morju so v prenapolnjenih avtomobilih krenili sredi noči, saj je bila ta dolga, naporna in vroča. Avtocestnega križa še ni bilo, prav tako ne avtomobilskih klim in okrepčevalnic na vsakem kilometru, zato so mame in tašče že dan prej pripravile malico za na pot in kosilo, da vsaj prvi dan na morju ni bilo treba kuhati.

Danes so za večino ljudi vsaj kratke počitnice mnogo dostopnejše. In mlade družine si jih želijo preživeti sproščeno, brez nepotrebnih obveznosti in prilagajanj.

Mladim staršem ni lahko

Razpeti med neurejenim delovnikom, ko ne vedo, ne kdaj bodo začeli ne kdaj končali delo, in majhnimi otroki, ki so za večino delodajalcev največji nebodigatreba v njihovem poslovnem procesu. Ker bi se mladi starši, ki so tako dolgo čakali na svojo karierno priložnost, radi izkazali na delovnem mestu, ne želijo dajati vtisa, da jih otroci kakorkoli ovirajo pri delu. Za nego otrok tako neradi jemljejo bolniški dopust, prav tako ne želijo, da bi šef dobil vtis, da zaradi otrok ne morejo ostati v službi vsak dan do zgodnjega večera.

V nasprotju s pričakovanji se zdi, da imajo za družinske obveznosti svojih zaposlenih bistveno manj razumevanja šefinje kot šefi. Neredko je namreč slišati, da nadrejene težje sprejmejo novico o vnovični nosečnosti ali zadržanosti mladih mamic z dela ter se ob vsaki priložnosti pred občinstvom rade začudijo, kaj za vraga mamice danes tako komplicirajo. Saj da so bile, ko so bile mlade same, vendar mnogo bolj obremenjene, za vse same in vendar so zmogle. In ker otroci zaposlenih kljub negodovanju delodajalcev vendar obstajajo, pomeni, da jih, medtem ko starši v strahu pred izgubo pozicije in šikaniranjem v službi delajo, kadar in kolikor je treba, vzgaja in neguje nekdo drug.

'Babica servis'

Mlajše babice, ki jim je bilo dano, da so se upokojile, preden so dopolnile devetdeset let, kar – če karikiramo, grozi njihovim hčeram – so lahko brez dvoma najdragocenejša pomoč mladim družinam. Brez delovnih, ljubečih in požrtvovalnih babic bi propadla marsikatera sodobna družina in, resnici na ljubo, najverjetneje tudi kakšen delodajalec. Svojim otrokom priskočijo na pomoč pri varstvu in negi otrok, hišnih opravilih, pripravi redkih doma skuhanih obrokov, pogosto pa jim babice in dedki pomagajo tudi finančno, saj delo od zore do mraka mladim ne zagotavlja vedno dohodkov za dostojno življenje.

Tako predvsem babice vskočijo, ko njihovi otroci ugotovijo, da iz službe ne morejo do konca obratovanja vrtca, ko otrok zboli, pa tudi na vrtčevskih in šolskih proslavah stari starši večkrat edini ponosno zastopajo družinske barve. Brez njih torej ne gre. A vse ima svojo ceno.

Zakaj ne razume, da znam za svojo družino poskrbeti sama?

Tolikšna zavzetost starih staršev pa ima tudi slabe plati, saj se je, če z vašim otrokom in v vašem gospodinjstvu preživijo več časa kot vi sami, težko izogniti vmešavanju v vzgojo, družinski red in ne nazadnje tudi v vaš partnerski odnos. Če pamet soli mama, je hudo, če tašča, pa še huje, saj se z njo brez posledic težje sprete. In ker ste res veliko skupaj, bi številni močno vpleteni stari starši, posebno če so ovdoveli ali odtujeni od svojega partnerja, če nimajo veliko družbe vrstnikov in dejavnosti, z vašo družino najraje preživeli tudi dopust. To bi bilo res lepo, da bi bili kot nekoč vsi skupaj.

Neredki so prepričani, da si to želite tudi sami, še več – da sami ne boste zmogli in jih zato potrebujete tudi na počitnicah. Nekateri vaše povabilo morda pričakujejo, drugi pa, ker ga ne dočakajo, skupen dopust predlagajo kar sami. To je lahko kar zoprno, saj se odgovor »Oprostite, toda na dopustu bi bili raje sami« sliši precej surovo. Nekaterim 'ta mladim' večgeneracijski dopust sicer zelo ustreza. Toda izkušnje številnih mladih družin kažejo, da namesto da bi proste poletne dni preživeli skupaj s partnerjem in otroki in se vsaj takrat posvetili drug drugemu, s takih počitnic prihajajo izmozgani od nasvetov svojih mam ali, še huje, tašč.

Bolje prva kot zadnja zamera

Starši vedno ostanejo starši, tudi če bi želeli postati prijatelji. Za starše pa se ve, da imajo o vsem mnenje, se ob vse obregnejo, radi delijo nasvete in so razočarani, če jih 'ta mladi' ne upoštevajo. O svojih občutkih in/ali pogojih glede skupnega dopusta s starši zato odkrito spregovorite – bolje prva kot zadnja zamera. Morda boste naleteli na razumevanje in vsi skupaj doživeli krasne počitnice. Če pa si počitnic s svojimi ali moževimi starši res ne želite, jim to prijazno, a jasno pojasnite. Ne nazadnje potrebujete čas predvsem zase, partnerja in otroke. In to zavedanje ni izraz nehvaležnosti ali brezobzirnosti, temveč resnična potreba vaše nove družine. Komur je res mar za vas, bo to sprejel. Prej ali slej. 

Besedilo: Anita Mohor
Fotografije: Shutterstock

Priporočamo