Med cvrtjem pride do brizganja, ko se izparela voda iz hrane pomeša z vročim oljem. Prekomerno brizganje olja je lahko znak, da morate ponve ali zelenjavo pred cvrtjem bolje posušiti.
Vendar gre dviganje olja po svoje tudi pričakovati, saj je cvrtje oblika dehidracije, zato mora vlaga nekje priti ven. Ko se to zgodi, je reakcija med vodo in oljem neizogibna. Zato je sol tako koristna.
Kot absorber vlage zmanjša količino vode, ki pride v stik z oljem, in omeji to reaktivno brizganje. Preprosto potresite sol na dno pekača in to bo preprečilo reakcijo.
Ali trik s soljo deluje tudi za globoko cvrtje?
Vsaka jed ne zahteva le majhne količine olja. Ne glede na to, ali pripravljate pomfrit ali hrustljave piščančje peruti, se je vredno vprašati, ali sol še zdrži nekaj centimetrov olja v ponvi. Odgovor je ne.
Tega preprostega trika se skratka držite raje le za cvrtje z manj olja.
Lahko pa namesto tega uporabite tako imenovano tehniko kapljanja, da preprečite brizganje olja pri cvrtju hrane v globokih ponvah. Hrano nežno polagajte v segreto olje (pri tem lahko uporabite tudi kuhinjske prijemalke), namesto da bi jed nenadzorovano samo vrgli v ponev.
- Preberite si tudi: Recept italijanske kuharice za paradižnikovo omako iz samo 3 sestavin. Bila je izbrana za najboljšo na svetu, priprava pa preprosta