En sadež uničuje jetra: Vsi delajo veliko napako, ker mislijo, da je zdrav

30. 1. 2025
Deli
En sadež uničuje jetra: Vsi delajo veliko napako, ker mislijo, da je zdrav (foto: Profimedia)
Profimedia

To sadje lahko povzroči bolezni jeter.

Sadje, ki ga priporočajo vsi nutricionisti in zdravniki in je na splošno obravnavano kot zdravo, vsebuje ogljikove hidrate, glukozo in fruktozo. Prav tu tiči nevarnost tega sadja. Če se uživa v velikih količinah, lahko privede do bolezni maščobnih jeter (nealkoholne). "Na primer, jabolka vsebujejo več fruktoze, medtem ko pri marelicah prevladuje glukoza," pravi nutricionistka Eli Kriger.

Krigerjeva pravi, da se lahko temu problemu izognemo, če pazimo, kdaj čez dan uživamo sadje, pa tudi koliko ga zaužijemo. Tako je priporočljivo, da se sadje uživa v dopoldanskem času, ko je naš metabolizem hitrejši, ko bolje prebavljamo hrano in organizem „razgrajuje“ glukozo in fruktozo.

Pojasnila je tudi, da se glukoza regulira z insulinom, nato se pretvori v zaloge energije in maščobe. Kaj se dejansko zgodi: ko zaužijemo sadje, oziroma fruktozo, se ta najprej skladišči v jetrih, ne pa v mišicah. Takoj, ko se zaloge glikogena v jetrih napolnijo, se vsak presežek pretvori v maščobo, kar predstavlja največje tveganje za razvoj bolezni maščobnih jeter.

V Murski Soboti občutno povišanje komunalnega prispevka

Tako je način, kako to preprečiti in na nek način nevtralizirati negativno lastnost sadja, da se uživa skupaj z drugo hrano. Proteini bodo pomagali preprečiti bolezen jeter.

Preberite še: Moški so povedali svoje: TO je po njihovem mnenju najboljši ženski parfum na svetu

Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija