Pesticidi predstavljajo resen problem v konvencionalno pridelanih različicah nekaterih vrst sadja in zelenjave.
Borovnice
Eden od petih vzorcev domačih, konvencionalnih borovnic je vseboval ostanke fosmeta, pesticida, ki ga ameriška Agencija za zaščito okolja šteje za posebej nevarnega za otroke. Fosmet je organofosfat (OP), vrsta kemikalij, ki je odgovorna za velik del tveganja v mnogih visoko tveganih živilih v analizi.
Konvencionalne zamrznjene borovnice prav tako predstavljajo zelo visoko tveganje. Nekaj let podatkov USDA nakazuje, da se kontaminacija s fosmetom lahko poveča, ker ga pridelovalci uporabljajo kot alternativo drugim še bolj škodljivim pesticidom.
Boljša izbira: Ekološke borovnice in domače sveže jagode.
Paprika
Skoraj polovica vseh domačih, konvencionalnih vzorcev tega zelenjavnega pridelka je bila pozitivna na oksamil ali njegov razgradni produkt, oksamil oksim.
Oksamil je karbamat, še ena vrsta kemikalij, ki skupaj z OP-ji predstavlja največje tveganje med visoko tveganimi ali zelo visoko tveganimi živili.
Boljša izbira: Ekološka opcija ali zmanjšanje uporabe.
Krompir
Skoraj vsi domači, konvencionalni vzorci so imeli ostanke klorprofama, karbamatnega pesticida. Ekološki krompir je bil zmernega tveganja zaradi kontaminacije z istim pesticidom, verjetno zaradi predelave v istem obratu.
Čeprav klorprofam ni med najnevarnejšimi pesticidi, so ga našli v skoraj vseh vzorcih. Verjetno je to zato, ker se krompir običajno škropi tik pred pakiranjem v vrečke, da preprečijo kalitev. Ekološki krompir je lahko nenamerno kontaminiran, kadar se predeluje v istem obratu kot konvencionalni.
Boljša izbira: Sladki krompir – predstavlja majhno tveganje in ima bogat hranilni profil.
Stročji fižol
Le okoli 4 % domačih, konvencionalnih vzorcev je vsebovalo ostanke OP acefata ali sorodne kemikalije metamidofosa, vendar so bile ravni tveganja pogosto zelo visoke. EPA je leta 2011 prepovedala uporabo acefata na stročjem fižolu.
Boljša izbira: Grah ima majhno tveganje in podobno hrustljavo teksturo. Domače ekološke stročnice so prav tako dobra izbira.
Ohrovt in gorčica
Domače, konvencionalne različice te zelenjave so včasih vsebovale mešanico pesticidov: piraklostrobin, fungicid; ciflutrin, piretroidni pesticid; in klorpirifos, zelo toksičen OP, v razmeroma majhnem številu vzorcev, zlasti pri gorčici.
EPA je leta 2000 prepovedala uporabo klorpirifosa v gospodinjstvih, vendar se še vedno uporablja na nekaterih pridelkih.
Boljša izbira: Ekološki ohrovt in gorčica. Brokoli prav tako predstavlja zelo nizko tveganje in ima podobne prehranske prednosti. Sveža špinača je bila zmernega tveganja, kar jo prav tako uvršča med boljše izbire. Zelena solata je bila nizkega tveganja.