Ogabno, kaj počnejo nekateri proizvajalci! Žal pa je tako, da tako hrano potem mi uživamo, polna je teh snovi ...

25. 10. 2024
Deli
Ogabno, kaj počnejo nekateri proizvajalci! Žal pa je tako, da tako hrano potem mi uživamo, polna je teh snovi ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Previdnost res ni nikoli odveč - nekateri pridelovalci se poslužujejo snovi, ki so še kako nevarne!

Že 20 let neprofitna organizacija Environmental Working Group (EWG), ki se zavzema za bolj zdravo okolje, razvršča neorganske izdelke z največ pesticidi in z najmanj pesticidi. Analizira podatke ameriškega kmetijskega ministrstva in drugih agencij, njihova poročila pa prenašajo najuglednejši mediji v ZDA.

Štirje od petih pesticidov, ki se najpogosteje nahajajo na onesnaženem sadju, so fungicidi: fludioksonil, piraklostrobin, boskalid in pirimetanil. Zaskrbljujoče pa je vsekakor dejstvo, da se nekateri od naštetih fungicidov ne uporabljajo zgolj v ZDA, ampak tudi v Evropi.

Preberite še: Nekateri dno pečice vedno prekrijejo s papirjem za peko - ko boste izvedeli zakaj, boste to počeli tudi vi!

Pridelovalci uporabljajo fungicide za sadje in zelenjavo, da bi preprečili ali ubili glivične bolezni. Pogosto se nanašajo po žetvi oziroma obiranju, da bi na poti do trga preprečili nastanek plesni. In to je verjetno tisti razlog, zakaj so koncentracije fungicidov na nekaterih vzorcih tako visoki.

Čeprav morebitna škodljivost fungicidov za človekovo zdravje ni tako dobro raziskana kot pri drugih pesticidih, novi dokazi nakazujejo, da bi lahko številni razširjeni fungicidi vplivali na hormonski sistem, navaja EWG.

Fludioksonil: raziskave so odkrile, da lahko deluje kot estrogen, prav tako pa lahko škodi moškemu reproduktivnegu sistemu. Fludioksonil se nahaja na 90 odstotkih breskev in skoraj 30 odstotkih vzorcev sadja in zelenjave, ki je na sebi imelo največ ostankov pesticidov.

Pirimetanil: povezan je z motnjem delovanja ščitnice in lahko blokira androgene receptorje v telesu. Najpogosteje so ga zaznali na hruškah - v kar 54 odstotkih vzorcev.

Piraklostrobin: nekatere raziskave so pokazale, da bi lahko bil povezan s toksičnostjo jetre in motnjami metabolizma. Našli so ga v polovici vzorcev jagod in češenj.

Boskalid: v raziskavah na živalih so ga povezali z rakom in disfunkcijo ščitnice. Našli so ga na skoraj polovici vzorcev borovnic ter nekaj več kot 50 odstotkov na vzorcih jagod in češenj.

Tukaj pa je seznam 12 vrst sadja in zelenjave z največjimi količinami pesticidov, je poročal CNBC. Na njih so najpogosteje odkrili prav fungicide:

 

1. Jagode

2. Špinača

3. Ohrovt

4. Grozdje

5. Breskve

6. Hruške

7. Nektarine

8. Jabolke

9. Čili

10. Češnje

11. Borovnice

12. Stročji fižol

Novo na Metroplay: Duo Arbadakarba o novi avtorski pesmi, vsestranskem ustvarjanju in trenutkih z družino