5 nasvetov, kako se osvoboditi pritiskov nuje iskanja 'edine prave ljubezni'!

5 nasvetov, kako se osvoboditi pritiskov nuje iskanja 'edine prave ljubezni'! (foto: profimedia) profimedia
22. 10. 2019

Niste več najmlajši, a ste spet samski? Ni lahko.

»Saj boš našla tistega pravega, ne skrbi,« je najbolj pogosta tolažba. Potem nekoga res spoznate in vanj uperite vsa svoja pričakovanja. Podobno je pri delu, natančneje, pri uspehu. Preden se zgodi – ga vidite, veste kako bo, kaj vse boste občutili, kaj vse se bo zgodilo. Visokoleteči načrti brez realne osnove se pogosto zalomijo. Ko bi radi naenkrat vse, ne vidite človeka ali poti pred sabo, temveč drvite do želenega cilja. Počasi. Nič se ne zgodi čez noč. Dovolite si doživeti, graditi, pa naj gre za osebni ali poslovni uspeh.

Če se vam vmes zgodi, da srečate nekaj potencialno pravih sopotnikov ali sopotnic, naj vas situacija ne zmede. Ni potrebno, da se takoj odločite, da takoj veste, kdo je pravi in kdo ne. Morda najdete novo osebo za vznemirljive pogovore. Z nekom se morda odlično ujameta v seksu. Spet tretja oseba pa morda ni najbolj zgovorna, vendar vedno priporoča odličen film, knjigo ali rekreacijo. Vse, kar si želite, torej že imate - v treh osebah. Dajte sebi in njim priložnost. Nikoli ne veste, kaj vse se lahko izcimi. Pritisk okolice, ki nas prepričuje v obstoj »edine prave ljubezni«, je naporen. Zaradi njega smo tesnobni in v krču. Predvsem pa nas ta pritisk sili v prehitre sodbe in odločitve. Vi najbolje veste, kaj si želite in kaj potrebujete. Ne poslušajte drugih, poslušajte le sebe.

Za vas imamo 5 nasvetov, ki vas bo razbremenili stresa in pritiska okolja.

Pomembno je, da živite polno, ste polno prisotni v vsakem trenutku, ne da bi se kar naprej samo obsojali.

1. Vzemite si čas

»Do 30 leta starosti si želim ustvariti družino,« je, recimo pogosti cilj mlajših samskih oseb, preden krenejo v akcijo iskanja 'edine prave ljubezni'. Splošna družbena mantra je posebej naporna za ženske. Tudi moškim ni lahka. Vsi bi radi bili mladi in fit očetje. Spet drugi si naprtijo cilj, da do 50 leta starosti spoznajo osebo, s katero bodo potem do konca svojega življenja. Ne delajte si tega. Takšne norme in standarde vam določajo in vsiljujejo drugi. Nihče drug kot zgolj vi sami najbolje veste, kaj (in kdaj to) potrebujete. Ko lovimo družbeno vsiljene nam časovne roke, spregledamo pot do svojega cilja.

Preprosto uživajte v družbi, službi ali na zmenkih. Prepustite se. Uživajte v trenutkih.

2. Ne iščite ljubezni za vsako ceno

Če boste v vsakem, ki gre mimo vas, videli zgolj potencialnega partnerja ali partnerko, se lahko prenaglite in sprejmete napačno odločitev. Na novo, še neznano osebo boste nalepili vsa svoja pričakovanja, ne da bi jo pred tem sploh zares spoznali. Iščite prijatelje - ljudi, ki vas zabavajo, sproščajo. Naj se ljubezen zgodi spontano in postopoma, predvsem pa naj vas ona poišče.

3. Ponovno razmislite o slabih razmerjih

Če so za vami neuspela razmerja, razmislite: kaj vse je šlo narobe. Iz preteklih razmerji se lahko naučite veliko o komunikaciji, zaupanju, sočustvovanju in podpori. Kaj od tega ni delovalo, zakaj sta šla narazen? Sta se znala pogovoriti, se poslušati in slišati? Očitno ne. Koliko in kako ste sami prispevali k slabemu razmerju? Poslušajte se, pogovorite se sami s seboj, priznajte si. Pretekla slaba razmerja so odlična priložnost za nova spoznanja. Pozabite na popularne knjižne priročnike, ampak se raje učite iz resničnega življenja in konkretnih razmerij.

4. Bodite odprti za nove možnosti

Vaša boljša polovica naj bo nekdo, ob katerem boste boljši človek. Tisti, ki privabi najboljše iz vas in vam hkrati odpria pogled na nove in nove možnosti. Bodite pozorni na ljudi, ki vas v mladosti morda sploh ne bi zanimali. Naj vas ne preseneti, če boste na koncu končali z enim od njih.

5. Spoznajte se

V času, ko ste samski, imate odlično priložnost, da se dodobra spoznate. Zdaj ste namreč v najpomembnejšem razmerju vašega življenja. Ste v razmerju s samim sabo. Bolj kot se boste spoznali, večja je verjetnost, da se boste znali dobro in prav odločiti, s kom preživeti preostanek svojega življenja. Najprej morate biti sami sebi najboljša družba, da bi lahko nekoč postali dobra družba drugemu.